Závody, pro něž pořadatelé z atletického oddílu Spartaku Třebíč vymysleli slogan „svátek královny sportu na Vysočině“, proběhnou na městském stadionu (dříve stadion TJ JE Dukovany) u výpadovky na Velké Meziříčí.


Finále odstartuje deset minut před jedenáctou hodinou předsazeným kladivem mužů. Od dvanácti hodin zahájí současně chodecká, dálkařská, tyčkařská a oštěpařská soutěž žen. Naopak poslední disciplínou bude v 17,10 štafeta mužů na 4 x 400 m.


Vstup je volný, kdo bude mít zájem, může si zakoupit program, v němž lze do připravené tabulky zaznamenávat bodové zisky jednotlivých oddílů bojujících o titul mistra republiky. V mužské kategorii se střetnou celky Kroměříže, Dukly Praha, Olympu Praha, Slavie Praha, Kladna, Univerzity Brno a Turnova. Mezi ženami nastoupí družstva USK Praha, Olympu Praha, Olympu Brno, Vítkovic, Pardubic, Kladna a Sokola Plzeň.


Vzhledem k důležitosti závodu se očekává, že za své oddíly nastoupí všichni reprezentanti z nedávno skončené olympiády v Pekingu s výjimkou zraněných a těch, kteří už ukončili sezonu.


Honičku budou mít nejlepší české oštěpařky, které budou v pátek odpoledne od 17 hodin závodit na mítinku Jablonecký oštěp, kam Barbora Špotáková pozvala všechny své soupeřky z pekingského finále.


Návrat domů


Jistá je účast dvou odchovanců třebíčské atletiky. Překážkář Petr Svoboda, jenž na olympiádě dosáhl svého dosud největšího úspěchu, když skončil na 14. místě, nastoupí v dresu pražského Olympu. Osmistovkař Jaroslav Růža bude oporou zatím překvapivě vedoucího AK Kroměříž, který se bude snažit sesadit z trůnu Šebrleho Duklu Praha.


Bylo by obrovským překvapením, kdyby si vojenský klub nechal vzít mistrovský titul (v celé historii atletických soutěží družstev, včetně existence Československa se tak stalo jen dvakrát – pozn. autora).


Pokud by ale při tom asistoval závodník, který s atletikou začínal v Třebíči, byla by to krásná pointa svátku královny sportu na Vysočině.
Podaří se družstvu AK Kroměříž na třebíčském stadionu sesadit z trůnu zatím suverénní Duklu Praha?

MILAN ZEIBERT