Sportovce čekal náročný program. Denně trénovali až sedm hodin ve čtyřech tréninkových jednotkách. „Soustředění pro nás bylo rozhodně náročnější než normální tréninkové dny. Býváme zvyklí třeba na jeden krátký trénink," potvrzuje náročnost přípravy třebíčská závodnice Radka Březnová. Přesto se podle ní čas na odpočinek našel. „Trenéři nás potřebovali pořádně otestovat. Každý den jsme se ale pilně věnovali protahování a v sobotu jsme regenerovali i v třebíčském aquaparku," dodává Březnová.

Právě aquapark Laguna využívali mladí triatlonisté k plaveckému tréninku. Běh pilovali kromě atletického stadionu u vodní nádrže Lubí. Cyklistické tréninky mířily do okolí Budíkovic nebo Rokytnice nad Rokytnou. „S prací našich svěřenců jsem velmi spokojený. Stihli jsme vše, co jsme plánovali a ještě se nám podařilo ušetřit čas na další aktivity, jako je třeba šplh. Nedomnívám se totiž, že by práce se sportovci v žákovském věku obnášela pouze tvrdou dřinu v jednotlivých disciplínách. Důležité je věnovat se především technice," poznamenal trenér žákovské reprezentace Josef Mužíček.

Vedle tréninku jednotlivých disciplín se reprezentanti věnovali také práci v depu. Rychlým přechodem mezi disciplínami mohou závodníci získat cenné sekundy a velkou výhodu nad svými soupeři. Na rokytnickém koupališti si triatlonisté vyzkoušeli obsah tréninkových jednotek v praxi v průběhu třech tréninkových triatlonů.

Místní sportoviště jsou vynikající

Nejen oba mladí triatlonisté zanechali třebíčskou stopu na soustředění reprezentace. Jedním z koučů byl totiž hlavní trenér oddílu triatlonu TJ Spartak Třebíč Jiří Března. „Triatlonová reprezentační soustředění se většinou konají ve sportovním areálu Nymburk. Tentokrát jsme zvolili Třebíč a doufám, že to byla příjemná změna. Podmínky, které poskytují zdejší sportoviště, jsou totiž vynikající. Hotel Atom nám navíc nabídl konferenční místnost, takže jsme se mohli věnovat i rozboru videa nebo metodické přípravě," zdůvodňuje volbu místa pro soustředění Března.

Reprezentanti budou moci prodat své umění už v polovině srpna na Mistrovství České republiky mládeže. Stejný závod je současně prestižním Závodem olympijských nadějí středoevropských států, kde budou čeští reprezentanti, včetně Jana Trutny a Radky Březnové, usilovat o úspěch na mezinárodním poli. „V tak mladém věku mají samozřejmě všichni nějaké rezervy. Ať už se jedná o kolo, plavání, běh nebo práci v depu. Jsou to ale šikovní a talentovaní sportovci, kteří mají budoucnost před sebou. Bude už záležet jen na nich a trochu na štěstí, jak svoji práci prodají na závodech," uzavírá Mužíček.

ROBERT ŠVANDA