První turisté vyjdou již v osm hodin, opozdilci pak mají čas vyrazit do jedenácti hodin. Start bude před informačním centrem JE Dukovany. Na výběr mají chodci hned z několika možných tras.

„Nejkratší má 5 kilometrů, dále mohou účastníci vybírat z tras 14 kilometrů, 19 kilometrů, 24 kilometrů, a ti nejzdatnější si mohou troufnout i na trasu 33 kilometrů. Stezky vedou většinou po značených turistických, případně cykloturistických cestách a jsou směrovány převážně do okolí vodní nádrže Mohelno a krajiny v okolí řek Jihlava a Oslava,“ řekl Pavel Vlček z přípravného výboru Dukovanských stezek.

Dalešický pivovar
Scény z Postřižin vrátí dalešický pivovar do dob první republiky

Přihlášení účastníků proběhne přímo na startu. „Každý účastník pochodu obdrží průkaz s popisy všech tras a mapkou jím vybrané trasy. Na startu je též možné seznámit se s mapami a popisem všech tras. Autobusová doprava z Třebíče a zpět je nabízena zdarma,“ dodal Vlček.

Cílem letošního ročníku Dukovanských stezek je obec Jamolice, kde úspěšní chodci získají razítko do startovního průkazu, diplomy a připraveno bude i drobné občerstvení. V 17 hodin je naplánováno oficiální ukončení akce. Hlavní odměnou by ale měla být všem účastníkům hlavně radost z turistiky.

V minulých letech se akce účastnilo přes 300 chodců a nepočítaně psů. Na procházku okolo elektrárny přijeli i turisté ze vzdálených míst, nejdále to měli například výletníci z Prahy, Ostravy nebo Bratislavy. 

Ivana Říhová

Na tréninku Atleticu Třebíč.
Nevidomý Ondřej se připravuje na běh přes celou republiku