„Předchůdci nám vytvořili základy, na kterých se dá stavět. Dneska máme víc možností karate rozvíjet. Čím víc, budete skromnější, tím víc toho dokážete,“ vysvětluje podstatu bojového sportu Zdeněk Vlček.

Konkrétně Martin Hanák se zúčastnil MS v Shotokan karate v bulharské Varně, kde vybojoval senzační druhé místo.

Dorostenec Hanák se musel ve váhové kategorii 52 kg poprat s těmi nejlepšími závodníky z celého světa, aby získal titul vícemistra. V prvním kole porazil bulharského protivníka 2:1, ve druhém zdolal borce z Gruzie 3:0. Poté následoval duel s Polákem, kterého porazil 2:0. Dalším protivníkem měl být závodník z Tádžikistánu, který ale pro zranění z minulého zápasu nenastoupil. Třebíčský karatista nestačil až na finálového soupeře z Rumunska, kterému podlehl 3:0.

„Je to úspěch, ale šlo o to, že jsem se podíval jinam než do České republiky. Viděl jsem, jak trénují v jiných zemích a hlavně jak o moc víc jsou na tom lépe. Z větší části bylo mým snem se na mistrovství dostat. Když jsem tam přijel, nebyl jsem nervózní, ale šťastný. A medaili jsem bral jako odměnu. Chtěl jsem si dokázat, jestli na to mám a jestli mě trenér vychoval tak, jak chtěl,“ hodnotí své vystoupení patnáctiletý karatista z Třebíče.

Atlet Tobiáš Dvorský (uprostřed).
Atleti začali sezonu famózně, zejména Dvorský

Ten se nyní se svým trenérem připravuje na prosincové MČR. „Na republikovém šampionátu jsme ještě nedosáhli vrcholu, ale teď pracujeme na vylepšení kopových technik a časování. V tom je zahrnutá i posilovna a atletická i gymnastická příprava teď máme velkou šanci na vítězství,“ věří Vlček.

A právě Martin Hanák by mohl být průkopníkem třebíčského karate, který by mohl tento fakt změnit. „Naplno trénujeme, šestkrát týdně a o víkendu dvoufázově. Doufám, že když jsme na Mistrovství světa skončili druzí, tak se nám republiku podaří vyhrát,“ nechal se slyšet vícemistr světa, který se bojovému sportu věnuje už sedm let.