Na stadionu Na Hvězdě česká reprezentace změří síly s velmi silným výběrem Tchaj-wanu.

„Možnost uspořádat utkání, ve kterém se představí silný tým z absolutní světové špičky, je pro nás i celý region obrovskou poctou," říká předseda třebíčského klubu Nuclears Jan Urbánek a dodává: „Po vrcholných mládežnických turnajích evropského formátu je zápas České republiky s Tchaj-wanem absolutně nejprestižnější událostí, posouvající Třebíč v baseballovém světě do nejvyšších pater."

Na žebříčku Mezinárodní baseballové federace (IBAF) patří Tchaj-wanu čtvrtá příčka za Kubou, USA a Japonskem. Zápasům České republiky s reprezentací, v jejíž zemi je baseball národním sportem, předcházela dlouhá jednání. Tchaj-wan se na Moravě zastaví při zpáteční cestě z Nizozemska, kde v Rotterdamu obhajuje vítězství na turnaji z roku 2011.

Pro Třebíč je přípravné utkání s Tchaj-wanem velká pocta a odměna. „Výběr našeho stadionu pro takto významný podnik není náhodný. Na mezinárodní scéně je Třebíč zapsaná jako osvědčený organizátor dvou mistrovství Evropy, která pořádala společně s brněnskými Draky. Na jejich hřišti se uskuteční zbývající dva zápasy čtvrtého týmu světa s českou reprezentací," dodává manažer třebíčského klubu Robert Vávra.

Češi se v minulosti s Tchaj-wanem již utkali. Během první návštěvy v roce 1998 se výběry rozešly smírně 1:1 na zápasy. Na mistrovství světa v roce 2009 pak Češi jasně prohráli, stejně jako na Interkontinentálním poháru. Utkání začíná ve čtvrtek 11. července v 16.30 hodin. Pořadatelé pro tuto příležitost rozšíří počet míst k sezení přistavením další tribuny.