Hráči Třebíč Nuclears v prvním kole neuspěli se Sokolem Hluboká, a proto museli minimálně v jednom zápase bodovat. Připočteme-li k té situaci i problémy letní přípravy, kdy dva hráči odjeli na mistrovství světa šestnáctiletých (Jozek jako trenér a Hamža jako hráč – poznámka autora), nebo zranění klíčových hráčů (nadhazovač Urbánek – poz. red), situace je velmi složitá.


Na zápas proti Cannibals Šumperk, musel trenér řešit problém s obsazením třetí mety, neboť třebíčský klub ve stejnou dobu pořádal turnaj žáků v Coach-Ballu. Na post nadhazovače se postavil Pavel Jozek a odházel velmi dobře celý zápas. Hráči však podali odevzdaný výkon, a tak přišla logická prohra 2:9.


Silnější soupeř


Ve druhém utkání na Třebíčany čekal silnější soupeř Sabat Praha. Na kopec měl nastoupit Jan Urbánek, ale zranění ruky ho k nadhozům nepustilo. Proto došlo před začátkem ke změnám v sestavě.


Na post nadhazovače šel 16-ti letý Ivan Hamža a vydržel šest směn. Pak ho vystřídal Pavel Jozek, přestože v sobotu odházel celý zápas. Podal výborný výkon a měl největší podíl na úspěšném zápase. Domácí chtěli soupeře porazit agresivní hrou na pálce a v útoku na metách. Kvalitní hra soupeře znamenala, že byl viděn jeden z nejlepších zápasů sezony s dramatickým koncem.


O vyrovnanosti utkání svědčí i vývoj stavu. Domácí vedli 2:0, ale Pražané vyrovnali. Třebíčští šli opět jedním bodem do vedení, ale soupeř kontroval a v polovině zápasu byl pro domácí nepříznivý stav 4:7. Dramatický zápas vrcholil v předposlední směně, kdy hráči Nuclears vyrovnali na 9:9, a tak měli možnost jedním bodem ukončit zápas. Nestalo se a o všem měla rozhodnout poslední devátá směna.


Pražané to nezvládli


Tým z hlavního města bod nezískal a domácí mohli opět rozhodnout o svém vítězství jediným bodem. Protože se to nepodařilo, muselo dojít k prodloužení, neboť baseball nezná nerozhodné výsledky.


V prvním prodloužení žádné z družstev nebodovalo, ani ve druhém, i když domácí měli vždy k bodu blíž. Rozhodla až 12. směna (3. prodloužení – poznámka autora). Hosté nebodovali, Třebíčané postupně naplnili třetí a druhou metu a na pálku šel symbolicky hrdina víkendu Pavel Jozek. Ten nechytatelným odpalem k plotu získal vítězný 10. bod. Třebíčští tak výhrou udělali důležitý krok k udržení ČML, soupeře naopak prakticky „odsoudili k baráži o sestup“.


Pro definitivní potvrzení příslušnosti v ČML bez ohledu na ostatní výsledky stačí mužstvu Nuclears vyhrát jeden ze čtyř zbývajících zápasů.

PAVEL SVOBODA