„Nemáme záložní varianty, do poslední chvíle věříme, že se závody uskuteční,“ říká Jürg Capol, šéf běžecké sekce Mezinárodní lyžařské federace FIS. „Jinak bychom museli jednat rychle a část programu přesunout tam, kde sněhu mají dost.“

V durynském Oberhofu, kde třetí ročník milionové série startuje 27. prosince, mají nejvíc sněhu za posledních čtyřicet let… A v klidu se chystají i na finiš v italském Val di Fiemme.

Praha chystá experiment. Rozpočet Pražské lyže je deset milionů korun a s přípravami se musí začít nejpozději v sobotu. Jede se v pondělí 29. prosince.

Požár Průmyslového paláce na Výstavišti přesunul sprinterský okruh k pravému křídlu. A zkrátil ho na 650 metrů, ženy i muži pojedou dvakrát.

Kde však na horké půdě vyrobit sníh?

„Chceme vytemperovat určitý prostor a do něj foukat umělý sníh,“ říká Luděk Sáska. Místo ještě tají. „Pokud by to vyšlo, mohli bychom si podobně pomoci i v Liberci,“ dodává muž pracující pro Jindrovu agenturu Kentaura.

Podle původního plánu chtěl vyrábět sníh na Císařském ostrově na Vltavě. Jenže v Praze mrzlo teprve dva dny.

Na okruh před Průmyslovým palácem na Výstavišti potřebuje asi 1500 kubíků umělého sněhu. „Zhruba půlku už máme v lyžařském areálu Monínec na jih od Prahy. A v nejhorším bychom museli vozit i ze Šumavy,“ tvrdí.

Uvažovalo se dokonce i o využití shrabané vrstvy z ledových ploch metropole.

Vysočina se modlí za tři mrazivé dny. Petr Honzl, dlouholetý šéf Zlaté lyže, říká, že má k dipozici 1,2 km dlouhý okruh na stadionu. „Ale je tam mlha a poprchává. A máme zásobu sněhu maximálně na dalších tři sta metrů…“

On potřebuje 20000 kubíků, což je práce pro jeho devět děl na tři mrazivé dny.

Jede se 31. prosince a 1. ledna. „Potřebujeme okruh protáhnout aspoň na 2,5 kilometru, aby se dala pořádně odjet ženská desítka a mužská patnáctka.“ Pořadatelům drží palce i Lukáš Bauer: „Je to můj nejoblíbenější závod…“