„Kdybych odjížděl bez medaile, byl bych zklamaný,“ prohlásil atlet před vrcholem zimní sezony.

Myslíte i na evropské zlato?

Jo. Pokud bych na něj nemyslel, bylo by to špatné. Loni jsem byl druhý nejlepší Evropan a z bělochů vůbec nejrychlejší.

Na šampionátu v Turíně sice budou chybět Američané i olympijský vítěz Robles, ale přijede Francouz Doucouré.

Ten už se uzdravil a bude favoritem. Já si ale věřím na kohokoli… kromě Roblese a Olivera, ti jsou prostě někde jinde.

Jaký čas bude potřeba k triumfu ve finále mistrovství Evropy?

Může stačit 7,60. Před dvěma lety v Birminghamu běžel vítěz ještě o tři setiny pomaleji.

Právě 7,63 je váš osobní rekord. Na kolik si věříte v nadcházející sezoně?

Mohl bych zaběhnout rychlý čas kolem 7,50. Loni před letní sezonou mi trenér naplánoval osobák na 13,30, a bylo z toho 13,29. Teď mi předpověděl těch 7,50. Kéž by mu to znovu vyšlo.

V zimní přípravě jste se pořádně nadřel, ale stálo to za to.

Trenér Luděk Svoboda pěkně zvýšil kvantitu tréninku. I když sám s nadsázkou tvrdí, že jenom o minimum. Udělal jsem si osobní rekord v náběhu na tři překážky. Příští týden jdu takzvaný Roblesův test, překážky z vysokého startu. Kdybych ho zvládl za sedm vteřin, bylo by to hrozně rychlé. Tím automaticky ohlašuji útok na český rekord (7,56).

Právě s Dayronem Roblesem se utkáte koncem února na mítinku v Praze. Co může české publikum očekávat od souboje domácí a světové jedničky?

Robles má nejlepší předpoklady k tomu, překonat světový rekord. Musím říct, že on se mnou nezávodí, on je závodníkem sám pro sebe. Moc rád bych skončil desetinu dvě za ním.

Prosincové soustředění na Kanárských ostrovech se vám protáhlo až do vánočních svátků. Jak jste je v netradičním prostředí strávil?

Vraceli jsme se s trenérem pětadvacátého. Měli jsme pohodový Štědrý den, svítilo sluníčko, i když foukal silný vítr. Spořádal jsem tři řízky a rybu. Trenér nám rozdal dárky, my jemu ne, protože od nás dostal stopky už před Vánocemi.