Bojů o postup do nejvyšší soutěže se Třebíčáci zúčastnili v letech 2010 a 2012. V posledních dvou sezonách, kdy do baráže postupuje pouze vítěz I. ligy, jim boje o účast mezi elitou vždy těsně unikly.

V tuto chvíli je téměř jisté, že se tak stane i potřetí, o čemž rozhodl právě Beroun. Před ním přišel vedoucí družstva Jan Vaněk s odvážným plánem.

„Přesunout nejlepší borce z béčka do první ligy, s posíleným celkem v Berouně vyhrát a v posledním kole v Plzni znovu porazit vedoucí Bílinu. Úspěch áčka by vyvážil skutečnost, že záložní tým druhou ligu bez svých největších opor pravděpodobně neudrží," řekl Vaněk.
Scénář třetího kola byl ale od počátku jiný. Plzeň nepotvrdila suverenitu z Třebíče, v třetině soutěže byla dokonce až pátá, do vedení naopak mluvily také Domažlice a zprvu i Spartak Praha 4.

Třebíčský tým byl po pěti ukončených disciplínách krátce první, pak šla do trháku Bílina a na červenočerné zle dotírali domažličtí Chodové. Atleti se znakem psa na hrudi se na chvíli dostali i na druhou příčku, o niž je vzápětí připravila probuzená Plzeň.
Vaňkův celek ale opět využil silné závěrečné disciplíny a druhé pořadí potvrdil.

Domažlice se k němu „nabitými" štafetami přiblížily na jediný pomocný bod, ale po slabších výkonech v předchozích dvou kolech jsou s 11 hlavními body bez šancí. Ty si pokazila i Plzeň, která sice bude mít v posledním dějství výhodu domácího prostředí, může však vyhrát už jen teoreticky (Bílina by musela být poslední a Plzeň první – poznámka autora).

Třebíčští mohou být pohodlně druzí, pokud neztratí na Škodovku tři hlavní body, k možnému prvenství by museli vyhrát a nechat Bílinu nejméně o tři příčky za sebou. Že by si dosud neporažený celek nechal postup ujít, se však předpokládat nedá.

A tak už je v tuto chvíli možné zhodnotit přínos jednotlivých členů družstva. Jednoznačnou ústředí postavou je Martin Nováček, který v Berouně vyhrál překážky i tyčku, v níž si zlepšil nejlepší osobní výkon.

Těsně za nedávnými osobními maximy zůstal na zmíněných překážkách i na výšce a ke třem individuálním startům přidal i účast v obou štafetách. Dvojkou byl opět Michal Holica, znovu suverénní vítěz disku.
Ve výšce první

Čtvrté prvenství přidal zkušený výškař Jan Kašpar, který při svém prvním letošním startu dokázal to, o co se loni pokoušel celou sezonu. Po rovných dvou metrech z haly se už na dráze přes dvoumetrovou hranici nedostal, tentokrát to bylo 201 cm hned při premiéře.

Mnohem zásadnější premiéru absolvovala čtveřice mladíčků, z nichž nejvíce bodů získal všestranný Jan Němec. Svěřenec Josefa Vomely potvrdil osobním rekordem kvality překážkáře a zabodoval i v tyči a sprinterské štafetě.

Zdravotní problémy nedovolily více Ondřeji Dolákovi, jenž musel předem oželet možnost nastoupit v některém ze skoků a pro bolesti lokte také v disku. Uspěl však v oštěpu, v čemž ho následoval Jakub Mikoláš, který zabodoval také na výšce.

V kladivářském sektoru se neztratil ani poslední z Vomelových borců, Ondřej Tomek. Ač postavou z celého pole nejmenší, probil se do finále a výkonem 41,13 m obsadil osmé místo. A to má ze II. ligy hozeno už 45,38 m, jen o 19 cm méně než jeho trenér a současně o dva a půl metru méně než je okresní rekord Miloslava Zemana.

O úspěch celku se pochopitelně vedle perspektivních noviců zasloužili i ostřílení borci Jiří Kliner, Petr Daněček a Josef Rygl a s nimi také hostující bratři Machové, Michael Urban, Martin Růžička a Tomáš Kroupa.

V opět nekompletním celku žen hrála prim Monika Sedláčková, celkový počet absencí jednotlivých závodnic však už nedává v posledním kole velké šance na zlepšení dosavadního pořadí.