To se Třebíčanům podařilo jen z poloviny, když těsně porazili rivala z Vysočiny. Spartak ve svém druhém vystoupení proti vedoucím Jihočechům ještě po dvou třetinách vedli 5:3, ale v poslední části třikrát inkasovali, a tak překvapení nekonalo.

TŘEBÍČ – FBŠ JIHLAVA 5:4


V úvodní třetině Spartak soupeře přehrával a dvěma góly Vojana se ujal vedení. Ze začátku druhé třetiny zvýšil Petr a za tři minuty Kabelka, a stav tak byl v polovině utkání poměrně jednoznačný 4:0 pro Třebíč. Dosavadní průběh však vyvolal v hráčích uspokojení, a po několika zahozených tutovkách odpověděli Jihlavští snížením na 4:1. Třebíč toto zaváhání neprobudilo a domácí hrající v dosti kombinované sestavě se do utkání pokusili vrátit. „První dvě třetiny jsme měli zápas pod kontrolou. Soupeř si sice vypracoval několik šancí, ale ty s přehledem likvidoval náš brankář Slavíček,“ pochválil svého strážce svatyně třebíčský kouč Radim Kousal.


Ve třetí třetině se podařilo FBŠ střelit kontaktní gól, ale přišla rychlá odpověď Spartaku v podobě Vlachovy branky na 5:2. V tu chvíli opět jakoby Třebíčští cítili, že utkání je v podstatě rozhodnuto. Jihlava ale dokázala soupeře znovu vyvést z omylu. Dvěma góly se přiblížila k bodu, ale Třebíč si utkání v závěru pohlídala a udržela hubené vítězství 5:4.


„Soupeře jsme k ničemu nepustili a udržovali si pohodlný náskok tří branek. Ovšem ve třetí třetině se Jihlava zvedla a velmi zdramatizovala závěr zápasu. Naštěstí jsme udrželi těsný náskok až do konce a připsali si zasloužené tři body. I když jsme si zápas zbytečně zkomplikovali, s výsledkem jsem spokojen,“ uzavřel hodnocení třebíčský kouč.

Branky a nahrávky Třebíče: 12. Vojan (Vlach), 15. Vojan (Kabelka), 18. Petr (Vojan), 21. Kabelka (Vašíček), 37. Vlach (Jiří Matoušek). Třetiny: 2:0, 2:1, 1:3. Spartak Třebíč: Slavíček – Jakub Matoušek, V. Svoboda, Dokulil, Sedláček – Vlastimil Vlach, Jiří Matoušek, Zdeněk Novosad - Vojan, Petr, Kabelka - Vašíček, J. Svoboda.

Č. BUDĚJOVICE – TŘEBÍČ 6:5


Třebíč, která se zvedá ze samotného chvostu ligové tabulky, se měla utkat se Štíry z Českých Budějovic. Tento tým se uchází o postup, v případě výhry nad Spartakem by se dostali do vedení a udělali tak rázný krok k vítězství v celé soutěži.


Zápas byl specifický také proto, že díky rozlosování musel Spartak odehrát zápas bez obvyklé pauzy. Navíc se Třebíči v závěru předchozího utkání zranil Nevosad, a tak musela hrát jen na dvě útočné linie. Únavu na sobě ale borci z Vysočiny nedávali znát a se Štíry hráli od úvodu rychlý a pohledný florbal. Hned ve druhé minutě se po bleskové kombinaci prosadil Vojan, aby o dvě minuty zvyšoval na 2:0 Jiří Matoušek.


Favorizovaní Jihočeši byli velmi zaskočeni a složitě hledali cestu, jak překonat pozornou defenzivu Spartaku. Nakonec ale z rozehrávky snížil, a vzápětí trochu šťastně vyrovnal. „Zápas jsme odehráli brzy po utkání s Jihlavou, přesto jsme dokázali udržet pekelné tempo a první třetinu odehrát vyrovnaně,“ byl spokojen trenér Spartaku.


Do druhé třetiny Spartak nastoupil sebevědomě a v 7. minutě se po třech pohledných akcích zvýšil na 5:2. Pak ale Budějovičtí využili vyloučení Sedláčka – 5:3. „Ve druhé části jsme parádně kombinovali a než se soupeř stačil otřepat, prohrával o tři branky,“ řekl po utkání šéf třebíčské lavičky.


Poslední část slibovala velké drama. Stav se však i přes několik šancí na obou stranách neměnil. Čtyři minuty před koncem České Budějovice snížily na rozdíl jediné branky a Třebíč začala fyzicky uvadat. V dalším oslabení pak Spartak inkasoval znovu.


V poslední minutě se situace opakovala jako přes kopírák. I přes závěrečnou snahu a hru bez brankáře Spartak utkání opět prohrál v závěru.
„Budějovice nás přitlačily v našem pásmu a díky dvěma přesilovkám nás dostaly pod tlak. Celé utkání jsme hráli jen na dvě formace, rychle docházely síly a z toho pramenila vyloučení, která soupeř dokázal potrestat,“ glosoval smolný závěr Kousal.


„Musím však vyzdvihnout odhodlání a bojovnost všech kluků. Nevěřil jsem, že dokážeme takové tempo vydržet. Bod by nám slušel více. Cílem však bylo přivést z Jihlavy minimálně tři body, což se nám povedlo,“ uzavřel hodnocení třebíčský kouč.

Branky a nahrávky Třebíče: 2. Vojan (Kabelka), 4. Jiří Matoušek (J. Svoboda), 20. Vlach, 21. Jiří Matoušek (Vlach), 22. Vojan (Sedláček). Třetiny: 2:2, 1:3, 3:0. Spartak Třebíč: Slavíček – Jakub Matoušek, V. Svoboda, Dokulil, Sedláček – Vlastimil Vlach, Jiří Matoušek, Vojan - Petr, Kabelka, Vašíček - J. Svoboda.

ALEŠ DOKULIL