K těžkému rozhodnutí donutila svaz současná situace na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. „Řešili jsme, zda jsme schopni uspořádat tento závod v nadcházející sezoně,“ vysvětloval v tiskové zprávě sportovní ředitel úseku běžeckých disciplín Lukáš Sacher. „Po informacích o aktuální situaci od člena Národní rady pro sport Romana Kumpošta se vedení SLČR rozhodlo, že je to akce tak riskantní, že nejsme schopni ji garantovat.“

Předpokládaný rozpočet ve výši zhruba patnácti milionů korun mělo garantovat právě ministerstvo. Jenže to pozastavilo sportovním svazům dotace v souvislosti s podezřením, že se na rozdělování peněz na investice domlouvala bývalá náměstkyně MŠMT Simona Kratochvílová se šéfem fotbalové asociace Miroslavem Peltou.

Nemocnice sv. Zdislavy v Mostištích otevřela oddělení následné intenzivní péče.
Oddělení následné intenzivní péče vrací pacientům kvalitní život

V Česku není zrušení podniku Světového poháru žádnou novinkou. O pořadatelství přišel před dvěma lety také Liberec, kam se měli sjet elitní skokani na lyžích i sdruženáři.

I tehdy to na svazu vysvětlovali podobně. „Bez prostředků státu, který v uplynulých letech akce tohoto typu částečně podporoval, nejsme schopni závody uspořádat,“ zdůvodnil zrušení akcí pod Ještědem prezident svazu Lukáš Sobotka.