Tečku za prvním ročníkem pak napsal sobotní podvečer, kdy byli v kulturní místnosti atletického stadionu TJ Spartak Třebíč oceněni ti nejlepší.

Do celkového pořadí běžeckého seriálu se počítalo šest nejlepších závodů a vyhlašovalo se hned několik kategorií, kdy první tři obdrželi věcné ceny a diplom. Z absolutního vítězství v prvním ročníku Třebíčského běžeckého poháru se potom mohou těšit Dana Sichertová z Třebíče a Jaroslav Vítek z Batelova. Ten se zúčastnil osmi závodů, přemožitele v kategorii mužů nad 40 let nenašel ani v jednom z nich a na vyhlašování neskrýval spokojenost. „Celý pohár byl zdařilý, mně se nejvíc líbil Běh na Hrádku. Byl pěkně zorganizovaný, vyšlo počasí, byl to první slunečný jarní víkend a hlavně se to běží kousek od centra města," pochvaloval si.

První ročník hodnotil kladně i jeho ředitel Petr Motálek: „Jsem velice spokojený, hlavně v kategorii žen se to pěkně rozběhlo. Ať vezmeme jakýkoliv závod, jejich účast a výkonnost se hodně zlepšila."

Svou výkonnost budou moci nejen ženy prokázat i letos, pořadatelé už totiž pilně pracují na kalendáři závodů. „Chtěl jsem některé závody vyměnit, ale došlo mi, že je to škoda, protože není závod, kde by nebyla účast. Všechny by tedy měly zůstat a naopak by měly přibýt běhy na dráze a o letních prázdninách, kde máme hluché místo," předeslal Motálek.

To, že o Třebíčský běžecký pohár je zájem, dokládají i slova místostarosty města Pavla Pacala, který několik závodů seriálu absolvoval a v sobotu předával nejlepším běžcům ceny: „Myslím, že musíte pokračovat. Když vidím, jakým způsobem se dělá Silvestrovský běh i všechny ostatní závody, tak by byla škoda o něco takového přijít."

První ročník poháru navázal na svého předchůdce, Envinet cup. Deseti závodů se zúčastnilo více než stovka žáků a dorostenců, přes 150 žen a 350 mužů.

TADEÁŠ MAHEL