Ve Svobodově druhém rozběhu se nejprve zhoupnul v blocích Ronnie Ash, který proti diskvalifikaci na místě dlouho protestoval a závod se kvůli němu zdržel o několik minut. Když se ozval povel startéra „pozor" při opakovaném startu, zátěžové bloky odhalily cuknutí nohy bývalého halového mistra Evropy Svobody. Na displeji se hned objevil reakční údaj –0,048 sekundy, přičemž povolená hranice činí 0,100 sekundy.

Český rekordman po svém vyloučení z běhu s výrokem rozhodčích nesouhlasil a vedení výpravy podalo protest. „Podle našeho názoru a podle pravidla náš atlet neztratil kontakt s podložkou rukama ani nohama," stálo v oficiálním protestu, který za výpravu řešil šéftrenér Tomáš Dvořák a technická vedoucí Marta Feiková.

Pravidla hovoří o tom, že se atlet v blocích smí pohnout, nesmí však ztratit rukama či nohama kontakt s podložkou. Není v nich však jasně uvedené, kdo a jak určuje, zda atlet v případě ulitého startu podle zátěžových bloků kontakt rukama či nohama s podložkou ztratil.

„Po zhlédnutí videa se jury rozhodla protest uznat. Atlet bude nasazen do semifinále jako 25. závodník. Bude nasazen do odpovídajícího semifinále a poběží v dráze číslo jedna," uvedla jury v zápise o protestu. Její rozhodnutí se může stát precedentem při ne zcela jasném výkladu pravidla, které bylo upraveno letos v dubnu.

„Vyhrála pravidla, co je pravidly dáno, to je psáno," radoval se Svoboda z diplomatického úspěchu. Na výsledek jednání čekal dvě a půl hodiny. „Přiznám se, že mi srdce mlátilo 200 tepů. Měl jsem strach, že mě nechají běžet samotného ještě jednou, což bych nedal, protože jsem psychicky vyšťavený. Je to neuvěřitelný tlak tady sedět a doufat."

Svoboda se po letech zdravotních problémů loni vrátil pátým místem na mistrovství Evropy v Curychu a v Pekingu chtěl postoupit alespoň do semifinále. Tu možnost dostal u zeleného stolu. „Jsem šťastný, co na to mám říct. Zkusím běžet tak, abych všem dokázal, že bych šel do semifinále tak jako tak. Abych předvedl, že tam patřím," prohlásil.

Svoboda přiznal, že při povelu „pozor" lehce přepadával na ruce. „Ale ruce jsem rozhodně nezvedl, normálně jsem zatlačil do bloků. Vím, že to byla moje chyba, ale ruce jsem nezvedl, to znamená, že jsem pravidla neporušil. Už se to několikrát na závodech stalo," řekl Svoboda.

Podobný případ se stal v Monaku při Diamantové lize, kdy překážkářka Dawn Harperová-Nelsonová cukla v blocích, které zaznamenaly ulitý start. Američanka ale rozhodčí přesvědčila o tom, že nezvedla ruce ze země a ti ji nechali běžet. Podle mnohých i proto, že nové pravidlo neznali.

Svoboda ulil závod naposledy při Diamantové lize v roce 2010 v Lausanne a dnes ho trochu rozhodilo i zdržení kvůli protestům Ashe. „Neviděl jsem, co udělal. Ale má jít hned do háje, když už ho jednou vyloučí," zlobil se. „Já tam také nedělal scény, radši jdu pryč. Ale rozhodně bych tam nestál a nedělal scény deset minut," uvedl Svoboda.

Králová byla na svém druhém MS, také před dvěma lety ztroskotala hned v kvalifikaci. „Vyšel mi až ten poslední hod, bohužel letěl do sítě," řekla kladivářka. V sezoně měla problém se zánětem v noze, nemohla tolik trénovat. „Opíchnuli mi to kortikoidy, abych byla aspoň trochu schopná dnes házet. Čekala jsem na zázrak. Loni jsem měla problém, že jsem byla demotivovaná a přetrénovaná, letos přišlo zranění. Tak snad za rok," uvedla.