K úspěchu vedla strastiplná cesta. Fialovi byla vylosována velmi těžká skupina, ve které byl společně s reprezentanty Ukrajiny, Řecka a Kazachstánu. To však Vojtu nedemotivovalo a následně ve velmi pěkných, silových zápasech Vojta postupně porazil jak borce z Řecka, tak i Ukrajiny. Ve třetím zápase raději kouč Kazachstánu svého reprezentanta stáhl a Vojta tak vyhrál základní skupinu.

Po postup do finále se pak utkal s vítězem druhé skupiny, výborným domácím reprezentantem Mihailovichem Petarem. Avšak ani ten před Vojtou nakonec neobstál a Vojta se tak probojoval vůbec poprvé do finále mistrovství světa, kde na něj čekal korejský reprezentant Jo Kuk Hyon, který předtím porazil řeckého reprezentanta.

Ilustrační foto.
Rouchovany válcují konkurenci

Finále této váhové kategorie bylo opravdu vyrovnané a vítěz nebyl jasný jak po základních kolech, tak ani po následném minutovém prodloužení. Rozhodnout tedy musela zlatá technika na první bod. Vojta neponechal nic náhodě a ve vhodný okamžik se pokusil zasáhnout soupeře kopem na hlavu, což se mu podařilo a překvapený soupeř nestačil nijak zareagovat. To znamenalo pouze jediné. Vojta Fiala zápas vyhrál, stal se mistrem světa a pro Českou republiku vybojoval zlatou medaili ve sportovním boji.

Musíme zde zdůraznit, že Vojta vyhrál zlatou medaili ve sportovním boji pro Českou republiku po dlouhých 12 letech a je v pořadí teprve třetím Čechem - mužem, kterému se podařit tuto prestižní disciplínu taekwonda vyhrát. Patří mu tedy velký dík a gratulace za skvělou reprezentaci třebíčského taekwonda.

Na tomto mistrovství nakonec získala Česká repubika neuvěřitelných 12 zlatých, 8 stříbrných a 4 bronzové medaile, což nakonec stačilo na neskutečně vynikající 3. místo na světě za favoritem Koreou a evropským lídrem, Ruskem. Až za námi skončili další favorité včetně domácího Bulharska.

Michal Kobylarz, Taekwondo Třebíč