Česká republika předváděla po celou dobu výborný výkon a ani jednou v turnaji nezaváhala. Všechny zápasy dokonce vyhrála rozdílem a od soupeřů v základní části obdržela pouhých sedm doběhů. Cesta druhého finalisty, týmu Rakouska, byla o poznání složitější a o jeho postupu definitivně rozhodl až poslední zápas základní části. Společně s třetím Ruskem a čtvrtou Ukrajinou měli Rakušané po třech vítězstvích a o pořadí tak rozhodovaly výsledky jejich vzájemných utkání. Rozhodující se nakonec ukázal zápas z prvního dne šampionátu, kdy Rakousko porazilo Ukrajinu 10:5, zatímco zbývající vzájemné duely skončily rozdílem jediného doběhu.

Příjemným překvapením mistrovství byla divácká kulisa na všech večerních utkáních domácího týmu, která se hrála nejen před televizními kamerami, ale i plnými tribunami. Nejvyšší návštěvu zaznamenali pořadatelé samozřejmě během finále, kdy si cestu na Vysočinu našla i početná skupina fanoušků z nedalekého Rakouska, pro které byl postup jejich týmu do utkání o titul historickým úspěchem.

Češi v Třebíči vybojovali titul mistrů Evropy
Před zahájením závěrečného zápasu předal na hrací ploše ředitel JE Dukovany Jaroslav Jakub předsedovi klubu Třebíč Nuclears Janu Urbánkovi symbolický šek na 30 tisíc korun, které jsou určeny na nákup ochranné sítě pro nové mládežnické hřiště, které vyrůstá v těsném sousedství stadionu. Slavnostní nadhoz pak pořadatelé svěřili místopředsedovi Nuclears Pavlu Jozkovi jako poděkování za jeho dlouholetý přínos pro třebíčský baseball.
V samotném finále se Rakušané pustili do favorita absolutně bez respektu a po dvou směnách vedli 0:2. Češi se prosadili až v dohrávce třetí směny, kdy otočili skóre ve svůj prospěch na 3:2. Postupně pak přidávali další body, na které dokázali Rakušané reagovat už jen jedním doběhem. Svůj tlak na pálce Češi korunovali dvoubodovým homerunem Davida Vohánky v osmém inningu. Po bezmála třech hodinách zvítězila Česká republika nad Rakouskem 9:3 a baseballový stadion Na Hvězdě v Třebíči mohl začít oslavovat zisk mistrovského titulu pro domácí tým.

Evropský šampionát hráčů do 21 let byl poslední prověrkou pořadatelů před Mistrovstvím Evropy mužů, jehož důležitá část o setrvání v elitní skupině se odehraje 18. a 19. září 2014 v Třebíči. Významu podzimního šampionátu dodává i skutečnost, že Major League Baseball na něj uvolní některé profesionální hráče. Tomu také odpovídají zvýšené požadavky na pořadatele. Třebíč během ME jednadvacetiletých prokázala, že je organizačně na velké mistrovství mužů připravena.