Ve městě funguje nejen samotný klub, ale také dva školní týmy, které se účastní oficiálních soutěží. Prostřednictvím kroužků se pak s různými formami této hry potkáte i na dalších základních školách. Přestože jde v našich končinách o relativně mladý sport, Nuclears letos slaví už čtvrtstoletí organizovaného baseballu a softballu v Třebíči.


„Baseball je skvělý v tom, že se dá snadno přizpůsobit jak věku hráčů, tak prostředí, ve kterém se hraje. A co je vůbec nejlepší, děti neskutečně baví. Každoročně se o tom přesvědčujeme při prezentačních akcích pro školy různých stupňů i v mateřských školkách,“ řekl místopředseda třebíčského klubu Pavel Jozek, který je zároveň členem komise pro rozvoj mládeže při České baseballové asociaci a reprezentačním trenérem kadetů.

„Stejně, jak se nám podařilo naplnit všechny baseballové kategorie, bychom chtěli v rámci klubu rozšířit i softballové týmy děvčat. Právě dnes pořádáme další z podpůrných akcí. Jarního turnaje softballu dívek na hřišti bývalé Rudé Hvězdy se účastní základní a střední školy z Třebíče a Jihlavy,“ dodal k dalšímu rozvoji členské základny Jozek.


Ještě nedávno chátrající areál bývalého fotbalového hřiště na Znojemské ulici znovu ožil poté, co jej radnice v loňském roce svěřila do užívání členům Nuclears. V lokalitě na rozhraní obytného sídliště a nákupní zóny trénují a hrají všechny mládežnické kategorie od předškolní přípravky po všechny týmy žáků, které ještě doplňuje atraktivní dívčí softball. Ostatní družstva využívají baseballový areál u rybníka Zámiš na druhém konci města.


K současnému stavu se dvěma hracími plochami a bezmála dvousetčlennou základnou vedla pětadvacet let dlouhá cesta. „Začátky oddílu spadají do první poloviny osmdesátých let, kdy parta vysokoškoláků z Třebíče studovala na VUT v Brně a v hodinách tělocviku se seznámila se softballem. Na prázdninový tábor v Opatově už odjížděla s rukavicemi, pálkou a míčkem. Od jara jsme se přihlásili do oblastního přeboru a na podzim vyhráli první zápas,“ zavzpomínal zakladatel oddílu a současný čestný předseda klubu Pavel Svoboda. Sám začínal jako hráč. V roli trenéra pak dovedl třebíčský tým žáků k mistrovskému titulu tehdejší ČSFR a jako trenér reprezentace vybojoval s výběrem čítajícím tři hráče z Třebíče stříbrné medaile na Mistrovství Evropy v Itálii.


O kvalitách přípravy v Nuclears svědčí i úspěchy dalších hráčů a odchovanců klubu. Titul mistra Evropy v žácích získal Lukáš Lazar, Pavel Jozek startoval na Mistrovství světa mužů v Nizozemí, jako trenér pak společně s hráčem Ivanem Hamžou dovezli bronzové medaile z ME kadetů. Muži Nuclears hrají dlouhodobě druhou nejvyšší soutěž a někteří z nich okusili extraligové angažmá. Letos se bude hrát Mistrovství Evropy kadetů v Brně. V reprezentačním výběru má Třebíč své zastoupení prostřednictvím Ivana Hamži, Michala Pantůčka a Lukáše Lazara. S baseballem se hráči dostávají i do exotických destinací. Loni se Ondřej Čordáš zúčastnil celosvětového setkání World Children's Baseball Fair v Japonsku a letos zamíří Ivan Hamža a Pavel Jozek do Tchajwanu na Mistrovství světa kadetů.


Klubový život ale nejsou jen tréninky, soutěže a honba za sportovními úspěchy. V Nuclears se snaží budovat týmovou sounáležitost i mimo hřiště s řadou akcí nejen pro vlastní členy. Během oslav výročí 25 let baseballu a softballu v Třebíči jsou připraveny i další akce pro veřejnost. V sobotu 9. května od 14 do 17 hodin proběhne v areálu u rybníka Zámiš Dětské odpoledne s baseballem. Dětem zde bude zdarma k dispozici velký skákací hrad se skluzavkou, trampolína a řada soutěží nejen pro nejmenší, ale i jejich rodiče. Večer si pak můžete na stejném místě užít koncert U2 Revival. Jako předkapela vystoupí v 18 hodin Sillage a hudební produkci před půlnocí uzavře skupina Noise.


„Velkou výzvou je teď pro nás možnost přebudování hřiště na Rudé Hvězdě v moderní baseballový stánek, který by svou jedinečností na Vysočině posunul Třebíč na úroveň velkých měst. Na realizaci tohoto snu se snažíme pracovat společně s radnicí, Českou baseballovou asociací a tělovýchovným svazem,“ odkryl plány klubu Jan Urbánek, jeho předseda a několikaletá opora extraligové Techniky Brno. Hřiště plné dětí ukazuje, že o budoucnost baseballu a softballu v Třebíči se pro další roky rozhodně bát nemusí.


„Zákazy televize a hraní na počítači u nás už dávno nefungují. Když chceme doma něčeho dosáhnout, stačí pohrozit, že nepůjdou na baseball,“ shodují se o svých dětech s úsměvem rodiče přihlížející tréninku. Mladší žáky Nuclears přímo v akci, soupeřící s nejtěžší konkurencí, budete moci vidět v září při finále Českého poháru v takzvaném Coach-Ballu pro děti do desíti let. Jeho pořádání bylo pro letošní rok přiděleno právě Třebíči.

ROBERT VÁVRA