„Doufám, a jsem přesvědčen, že na finále vyprodáno bude,“ řekl starosta Nového Veselí Zdeněk Křivánek. Kapacita sportoviště je 400 diváků.

Do Žďáru i Nového Veselí zavítají ve dnech 20. a 21. dubna nejlepší chlapecké a dívčí školní družstva v kategorii staršího žactva. Oba finálové duely z vyhlášené házenkářské bašty odvysílá v přímém přenosu i televize.

Podle sportovního ředitele republikového finále a ředitele novoveselské základní školy Tomáše Augustýna jsou na turnaj organizačně připraveni a ani o samotnou atmosféru nemá strach. Do hlediště pozvou všechny školáky. „Po sportovní stránce víc spoléháme na chlapce, za něž nastoupí šest hráčů pravidelně startujících v žákovské házenkářské lize. V té jsou zatím z 25 týmů na pátém místě,“ naznačil ambice domácího chlapeckého družstva Augustýn. Co se týká dívčí sestavy, tu tvoří kromě jediné házenkářky hlavně volejbalistky a plavkyně, které se házené věnují pouze v hodinách tělesné výchovy. „Ale určitě budou statečně bojovat,“ dodal sportovní ředitel.

Nové Veselí žije házenou. Dalším potvrzením tohoto faktu je také přidělení pořadatelství finálového klání celorepublikového finále 3. ročníku Sportovní ligy základních škol o Pohár ministryně školství v házené, které se uskuteční 20. a 21. dubna.
Laťku máme nasazenou vysoko, tuší Chalupa

Žáci z Nového Veselí se zúčastnili republikového finále už v roce 2014, prohráli v zápase o bronz. Tentokráte by se podle slov kapitána týmu Filipa Chalupy rádi dostali na stupně vítězů. „Cílem je určitě postup ze základní skupiny. A ať už finále dopadne jakkoliv, chtěli bychom získat medaili,“ poznamenal patnáctiletý Chalupa, který se házené věnuje deset let.

Házenkářské soutěže SLZŠ se v letošním roce zapojila družstva z 203 škol v Česku. Do republikového finále postoupilo šest nejlepších chlapeckých a stejný počet dívčích týmů. Slavnostní zahájení je na programu ve Žďáře nad Sázavou ve čtvrtek 20. dubna od 12.45 hodin. Téhož dne absolvují mladí házenkáři také zápasy ve skupinách, které jak ve Žďáře, tak v Novém Veselí začnou od 14.10 hodin. Den nato čekají sportovce semifinálové duely, stejně jako boj o 3. místo. Finále dívek je naplánováno v Novém Veselí na pátek 21. dubna v 11.30 hodin, finále chlapců o hodinu později.

Zdroj: Youtube

„Věřím, že toto republikové finále významným způsobem přispěje k náboru nových dětí k házené a také k propagaci sportu v našem městysu i jeho širokém okolí,“ přeje si Zdeněk Křivánek, starosta Nového Veselí, kde sport, zvláště pak házená, mají dlouhodobou tradici. Házenkářským patronem soutěže je odchovanec Sokola Nové Veselí David Šůstek, v současné době hráč Dukly Praha.


Co je SLZŠ?

Sportovní liga ZŠ.Zdroj: archivSportovní liga základních škol o Pohár ministryně školství je soutěž v sedmi vybraných sportech určená žákům ZŠ nebo odpovídajícím ročníkům víceletých gymnázií z celé ČR.

Družstva se mohou zapojit do sedmi sportů – atletiky, minifotbalu, basketbalu, florbalu, volejbalu, házené a plavání. Pořadatelem akce jsou Asociace školních sportovních klubů ČR, Česká unie sportu a MŠMT.


Házenkářské finále

Celorepublikové finále 3. ročníku SLZŠ o Pohár ministryně školství v házené se uskuteční 20. a 21. dubna v ZDT Aréně v Novém Veselí. Finálové zápasy 21. dubna (11.30 dívky a 12.30 chlapci) přenáší živě Česká televize.

Účastníci finále – dívky: ZŠ Jakuba Arbesa Most, 31. ZŠ Plzeň, 7. ZŠ Kladno, Masarykova ZŠ Velká nad Veličkou, ZŠ Zlín – Křiby, ZŠ Nové Veselí. Chlapci: ZŠ nám. Svobody Praha, ZŠ Nezvěstice, ZŠ Jičín, ZŠ Újezd u Brna, Masarykova ZŠ Velká Bystřice, ZŠ Nové Veselí.

Zdroj: Youtube