Junioři měli na mistrovství premiéru. Mezi nominovanými týmy bylo i jedno seniorské dívčí družstvo gymnastek z Třebíče.


Děvčata z oddílu TJ BOPO Třebíč při ZŠ Bartuškova odjela na závod v dobré formě. Celek se na tuto vrcholovou akci připravoval od dubna, kdy se na mistrovství nominoval a děvčata doslova potila na trénincích krev. Čtrnáct dní před odjezdem, uspořádal třebíčský oddíl malý zkušební závod, který vyhrál.


Evropskému šampionátu předcházelo rozcvičení juniorských týmů a zahajovací ceremoniál. Druhý den už stála na ploše třebíčská děvčata při jejich prvním tréninku a odpoledne byla zahájena kvalifikace juniorů. Tým z SK Bohemians Praha skončil na sedmém a jediném nepostupovém místě do finále.


Třetí den probíhaly kvalifikační závody seniorských kategorií. Boj o postupová místa do finále zahájila kategorie mix týmů, kde za Českou republiku závodila družstva z FTVS UK Praha a z Vítkovic. Ostravský celek se probojoval do finále, kde obsadil konečné šesté místo. Pražané skončili na devátém místě.


V kategorii mix družstev startovalo celkem deset týmů. Třebíčanky se musely potýkat jak s obrovskou konkurencí a velkým nervovým vypětím, tak i s jiným závodním vybavením, které bylo úplně nové a v České republice ještě neznámé. Byl to jejich první start na závodě takového formátu, a tak se není čemu divit, že nervozita a nezkušenost sehrály svou roli.


„Holky bojovaly ze všech sil, ale byli jsme zařazeni do rozcvičovací skupiny se samými favority. Tak jsme vlastně neviděli zbytek týmů, se kterými jsme závodili, takže to děvčata trošku rozhodilo. Celý závod a všechny soupeře jsme viděli až doma na videu,“ prozradila trenérka Eliška Klinerová.
Její svěřenkyně skončily na 17. místě. Tým z Moravské Slavie Brno obsadil patnáctou pozici. Ženská kategorie byla na šampionátu nejsilnější. Startovalo zde celkem 18 týmů.


Kvalifikaci zakončila kategorie mužů, kde se představilo celkem 13. týmů. Chlapci z Olomouce, i přes to, že se stali „miláčkem publika“, obsadili poslední místo. Kolébkou TeamGymu je Skandinávie, a tak se na předních příčkách ve všech kategoriích střídali týmy z Dánska, Švédska, Norska a Islandu. Celý závod měl nepřekonatelnou atmosféru.


Celá česká výprava na mistrovství svými výkony nijak nepřekvapila, ale také ani nezklamala. V podmínkách, které v tuzemsku pro tento sport jsou, je úspěch už to, že se na evropský šampionát družstva vůbec kvalifikují a mohou se srovnávat s týmy z Anglie, Německa, Francie nebo Rakouska.
Třebíčský oddíl nasbíral spoustu zkušeností, odvezl si nepřeberné množství zážitků a chuť do dalšího trénování. Celý závod byl připraven do detailu. Organizace neměla chybu, a asi právě proto znamenalo mistrovství pro všechny české týmy doslova finanční vykrvácení.


Pro příští Mistrovství Evropy byla nasazena laťka opravdu hodně vysoko. Třebíčská děvčata děkují všem, kteří jim k cestě do Švédska pomohli, za jejich podporu a slibují další skvělé výsledky těm, kteří jim pomohou přiblížit se evropské špičce.

HANA KLINEROVÁ