V minulé sezoně přitom do posledního kola bojovala o záchranu. Letos se svěřenci kouče Smitala vyhřívali mezi elitou třetí nejvyšší soutěže, jeden čas dokonce celou dvanáctičlennou soutěž vedli.


Výborný start


Ze druhého místa za suverénní Opavou pronikli do nadstavbové části pro čtyři nejlepší týmy. I když už pak ze šesti zápasů vyhráli jediný, celkovým třetím místem dosáhli nejlepšího úspěchu za posledních pět let.


„Měli jsme vynikající podzim. Jarní část už byla trošku horší, ale naším problémem je úzký kádr,“ má jasno trenér Třebíče Vladimír Smital.
„Jsme silní jenom když jsme kompletní. V případě, že se někdo z klíčových hráčů zraní, tak je to většinou na výsledku znát, neboť to nezvládneme fyzicky,“ dodal.


Třebíčský kouč se po celou sezonu spoléhal na úderné trio - Davida Vérostu a Pavla a Vladimíra Jančářovi. „Určitě se všichni tři na úspěchu podíleli, hlavně Pavel, který byl naším nejlepším střelcem,“ vyzdvihl klíčového hráče.


Smital ovšem neopomněl pochválit svoje pivoty. „Po celou sezonu hra pod košem ležela na dvojici Jan Milota se Zdeňkem Vyskočilem, které doplňoval střídající David Špaček,“ připomněl šéf třebíčské lavičky.


Problém s nedostatkem podkošových hráčů museli řešit i ve Žďáře. Po smrti Davida Ohrazdy totiž týmu chybí typ vysokého a bodujícího pivota. Pod košem tak museli vypomáhat i vyšší hráči z křídla.


„Bylo jasné, že družstvo bude muset přejít na jiný styl hry, který bude více kolektivní jak v obraně, tak v útoku,“ vysvětluje kouč týmu ze žďárských Bouchalek Jiří Bříza.


Sezona ale všechny chmury a obavy rozehnala. „Když porovnáme loňskou sezonu s letošní, je to sestup jen o jedno místo v konečné tabulce. Kdo z velkých skeptiků by takové umístění očekával! Družstvo se stalo nejlépe bránícím týmem ve skupině B,“ vyzdvihuje Bříza defenzivu.
I když oba týmy celou sezonu hrály na špici, na první ligu nepomýšlely.


„Na postup zatím nemáme kádr. Je to způsobeno především výpadkem několika ročníků chlapců, kteří již dříve mohli začít v družstvu mužů A,“ lituje Bříza. Naštěstí už do týmu letos zapracoval několik talentů z výběru U20.


„Dostali příležitost, vyzkoušeli si, jaká druhá liga je. Příští sezonu už bude záležet i na nich, jak bude sezona vypadat,“ usmívá se žďárský kapitán Tomáš Rosecký. „Nezklamali a byli příjemným překvapením,“ doplňuje ho Bříza.


Jihlava neuspěla


Naopak rozpačitou sezonu prožili jihlavští basketbalisté v jihomoravském oblastním přeboru. Před sezonou sice vyhlásili útok na postup zpátky do druhé ligy, jenže…


Jako třetí tým základní části neuspěli hned v prvním kole vyřazovacích bojů.


Stopku jim vystavilo béčko Žabovřesek. Brněnský tým si ve čtvrtfinálové sérii, hrané na dvě utkání, vytvořil rozhodující náskok na své palubovce. První zápas totiž vyhrál o propastných třicet bodů. Jihlava už v odvetě výhrou o osm bodů sezonu nezachránila.


„Říkal jsem, že se mi ten systém nelíbí, a také to tak dopadlo. Ta soutěž trošku ztrácí smysl, když rozhodne jedno utkání, které vám uteče během čtyř minut,“ podotkl trenér BK Jihlava Petr Šilhart, který musel postupové plány minimálně o rok odložit.