Největším českým želízkem na domácím šampionátu je Markéta Davidová, která tady startovala již před Vánocemi v rámci Světového poháru. V německém Ruhpoldingu pak v elitním seriálu dokonce dokázala sebrat první body v kariéře. Jenže ve Vysočina Areně nezačala úplně na jedničku. Což o to, na trati byla rychlá jako vítr, ale brzdily ji chyby na střelnici.

Na první ležce se nevešla do terče jedna rána, při první položce vestoje pak dokonce hned dvě. Tři trestné minuty ji srazily v polovině závodu až do poloviny čtvrté desítky. Potom však začala famózní stíhací jízda. Zbylých deset terčů suverénně „vyčistila" a v kombinaci s nejrychlejším během se propracovala až na bronzový stupínek.

„Za medaili jsem strašně moc ráda, vytrvalostní závod totiž kvůli střelbě není můj úplně oblíbený závod. Takhle vysoko jsem nemyslela, spokojená bych byla s umístěním v první šestce. Ty dvě chyby na první stojce mě ale mrzí," uvedla šťastná držitelka bronzu.

Na vítěznou Němku Annu Weidelovou, která jako jediná byl na střelnici bezchybná, ztratila 38 sekund. Pátá skončila po životním výkonu Simona Maříková, novoměstská zástupkyně Anna Tkadlecová byla kvůli nevydařené střelbě (6 trestných minut) klasifikována v cíli na šedesáté příčce.

„Samozřejmě mě nejvíc mrzí ta trojka. Můj výsledek i moje pocity by pak byly o poznání veselejší," posteskla si novoměstská biatlonistka po závodě kvůli třem chybám na první položce vestoje.

Také závod mužů proběhl ve velmi dobrých střeleckých podmínkách, takže právě pevná ruka byla pro vývoj důležitá. S tím si nejlépe poradil Rus Igor Malinovskij, na stříbrnou pozici odsunuly dvě chyby jeho krajana Kirila Strelcova. Dařilo se i Milanu Žemličkovi, jenže skončil pátý dvacet sekund za medailí.

„Vůbec nevím, kam se ztratila moje chybná rána v ležce. Běžecky jsem se trápil, ale dobře to dopadlo," řekl devatenáctiletý Žemlička, který se chce v dalším závodě zaměřit na zrychlení střelby, přestože včera v tomto ukazateli byl desátý nejrychlejší.

Dnes je na programu volný den, juniorské mistrovství Evropy pokračuje v sobotu od deseti hodin sprintem juniorek na 7,5 km a hodinu po poledni rovněž rychlostním závodem juniorů na 10 km. Otevřený juniorský šampionát zakončí v neděli ve stejných časech stíhací závody.