Od brzkých ranních hodin napadlo na území Třebíčska pět až deset centimetrů sněhu. „Nejvíce na západě okresu, na Náměšťsku a Hrotovicku," upřesnil vedoucí třebíčských silničářů Miroslav Černý.

Ke střetu tří vozidel došlo hned ráno v Třebíči, obešlo se to však bez zranění i větší škody. „Řidiči by měli jezdit opatrně a uzpůsobit jízdu tomu, že sněží a silnice jsou hůř sjízdné," varovala policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Mezi úterní jedenáctou dopolední a pravým polednem zasahovali profesionální hasiči u dvou nehod. „V 11.04 hodin vyjela jednotka ze stanice Třebíč k ohlášené nehodě osobního automobilu na komunikaci mezi Třebíčí a Trnavou. V péči zdravotníků následně skončily dvě zraněné osoby. Hned v 11.49 hodin havaroval nákladní vůz u Štěměch, který skončil mimo komunikaci a hasiči jej vyprostili jeřábem," líčila mluvčí krajských hasičů Petra Musilová s tím, že na pomoc Vysočině dorazily i další síly.

„Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina zažádal preventivně o síly a prostředky Záchranný útvar Hlučín. Tatra 815 a vyprošťovací vůz budou dislokovány v Jihlavě a v případě zhoršení stavu na komunikacích budou okamžitě vyslána do terénu," vysvětlila Musilová.
Hlavně pro řidiče nákladních vozidel byly během úterý nejtěžší překážkou kopce. „Několik kamionů uvízlo mezi Náměští a Kralicemi nad Oslavou. Následným posypem se ale podařilo komunikaci uvolnit," doplnil Černý a přiblížil sjízdnost silnic.

„Chemicky ošetřované trasy jsou s opatrností sjízdné, inertní posyp je ale na dalších silnicích neúčinný, protože zapadává stále novým sněhem. Podle aktuální předpovědi by navíc mělo souvisle sněžit do středečního rána," poznamenal.

Také silničáři přivolali do boje s nenadálým sněhem další techniku. „Všechny naše vozy jsou venku a během dne jsme od externích dodavatelů povolali další tři traktory," doplnil Černý.

Předpověď počasí na nejbližší dny

Předpověď na středu
Zataženo se sněžením, ve druhé polovině dne postupně od severu slábnutí a ustávání srážek. Nejvyšší denní teploty -3 až 0 °C. Slabý, postupně mírný severní vítr 2 až 6 m/s.
Upozornění: lokálně kolem 5 cm nového sněhu, místy sněhové jazyky.

Předpověď na čtvrtek (00-24):
Většinou zataženo, místy slabé občasné sněžení. Nejnižší noční teploty -2 až -5 °C, nejvyšší denní -3 až 0 °C. Mírný severní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):
Zataženo až oblačno, lokálně protrhání oblačnosti na polojasno. Ojediněle slabé občasné sněžení. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, při vyjasnění lokálně i méně, nejvyšší denní -3 až +1 °C. Slabý severní vítr 1 až 4 m/s.

Doporučení ke zmírnění následků jevů:
Při cestování sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Doporučuje se zimní výbava.

Zdroj: chmi.cz