První z nich se stala ve čtvrtek v 18.40. Sedmadvacetiletý řidič osobního vozu Audi A5 s maďarskou registrační značkou projížděl po dálnici ve směru na Brno. Kvůli vznikající koloně sjel z dálnice na 141. kilometru na exitu Velké Meziříčí – západ na souběžnou komunikaci II/602, po které pokračoval ve směru na Velké Meziříčí. To projel a na 147. kilometru dálnice D1 zřejmě přehlédl zákazové značky na exit 147 Velké Meziříčí – východ a najel do uzavřeného úseku dálnice.
„Pokračoval v jízdě do 149,2. kilometru, kde se provádí oprava mostu dálničního pásu. Najel do stavby, kde havaroval nárazem do svodidel a zábradlí mostu, přičemž došlo k těžkému zranění sedmačtyřicetiletého spolujedoucího, který seděl na předním sedadle. Muž, cizího státního příslušníka Maďarska, svým těžkým zraněním při převozu do nemocnice podlehl,“ popsala Čírtková.

U řidiče policisté provedli dechovou zkoušku s negativním výsledkem.

Ilustrační foto.
Pět lidí se zranilo při nehodě na Třebíčsku

Stejným způsobem a ve stejnou dobu projížděl po dálnici D1 ve směru na Brno jednatřicetiletý řidič vozu Škoda Octavia. „Na uzavřeném dálničním nájezdu v kilometru 146 nerespektoval dopravní značení zakazující vjezd a najel s vozidlem na těleso dálnice a pokračoval ve směru jízdy na Brno v prostoru stavby až do kilometru 149,2. Zde nepřizpůsobil rychlost vozidla, nestihl včas dobrzdit před ukončením betonového povrchu tělesa dálnice a pokračoval v jízdě, kdy narazil do betonové mostní konstrukce, od které bylo vozidlo odraženo na středová zdvojená ocelová svodidla,“ popsala nehodu Čírtková.

V autě cestovali kromě řidiče ještě dva spolujezdci. Všichni tři byli převezeni na vyšetření do zdravotnického zařízení k vyšetření. „Dechová zkouška na přítomnost alkoholu v dechu byla u řidiče negativní. Do vozidla Audi A5, které havarovalo v místě bezprostředně před ním, vozidlo Škoda Octavia nenarazilo,“ dodala Čírtková.

Ilustrační foto.
Mladý řidič střet s nákladní soupravou nepřežil