19:00 - Od 18:00 do 19:00 hod zasahovali hasiči na Vysočině u dalších 18 technických zásahů. Celkem v průběhu dnešního odpoledne byly jednotky požární ochrany povolány k 86 technickým zásahům. V uplynulé hodině zasahovali hasiči hlavně na Havlíčkobrodsku a Žďársku. V Havlíčkově Brodě čerpali vodu ze zatopených sklepů na ulicích Sázavská, Strážná nebo Nádražní. Řeka Oslava v Ostrově nad Oslavou na Žďársku dosáhla třetího stupně povodňové aktivity.

18:24 - První stupeň povodňové aktivity (SPA) je vyhlášen na řece Oslavě na měřící stanici Dolní Bory. Jihlava byla nejvýše kolem třetí hodiny odpoledne v Ptáčově, kde naměřili 150 cm (1. SPA je 220 cm) a od té doby klesá.

18:00 - V průběhu uplynulé hodiny hasiči vyjížděli k dalším 18 technickým zásahům. Celkový počet událostí v souvislosti s bouřkou se tak vyšplhal na Vysočině na 68. V Havlíčkově Brodě čerpali hasiči vodu ze zatopených sklepů například na ulici Dolní, Chotěbořská nebo Reynkova. V Jihlavě na Královském vršku spadl strom na zaparkovaný osobní automobil. Zatím všechny zásahy bez zranění.

Havlíčkobrodsko – 9 událostí; Jihlavsko – 7 událostí; Pelhřimovsko – 7 událostí; Třebíčsko – 17 událostí; Žďársko – 28 událostí

17:00 - Počet událostí, u kterých hasiči na Vysočině zasahovali v souvislosti s bouřkou, vzrostl na 50. V průběhu uplynulé hodiny hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepů například v Měříně, Ostrově nad Oslavou, na ulici Hornoměstská ve Velkém Meziříčí, na ulici Akad. Práta v Hrotovicích, na ulici V Zahrádkách ve Žďáru nad Sázavou. Na Královském vršku v Jihlavě odstraňovali hasiči za pomoci ruční motorové pily strom, který spadl na chodník. Všechny události se zatím obešly bez zranění osob.

16:00 - Do této doby v souvislosti s bouřkou zasahovali hasiči na Vysočině již u 30 technických pomocí.

„První výjezd jsme zaznamenali ve 13:54 hod. Nejvíce událostí zatím evidujeme na Třebíčsku (15) a na Žďársku (12),“ informovala mluvčí hasičů Petra Musilová.

Ve většině případů hasiči odčerpávali vodu ze zatopených sklepů – v Třebíči zasahovali například na ulici Okrajová, Bedřicha Václavka nebo na Karlově náměstí.

Ze sklepů čerpaly jednotky vodu také v Ostrově nad Oslavou, Novém Městě na Moravě nebo v Radostíně nad Oslavou.

Vyjíždět museli také k popadaným stromům. Z komunikace je odstraňovali hasiči například u obce Trnava na Třebíčsku.

Po dešti zůstala neprůjezdná silnice v ulici Hrotovická v Třebíči ve směru na Dukovany a také v Novém Městě na Moravě ulice Žďárská.

Všechny události se zatím obešly bez zranění osob.