Na Třebíčsku má podíl na nehodách, ať už jako viník či účastník, 21 cyklistů, 18 se jich neobešlo bez zranění, přičemž jedno bylo těžké.

Počet cyklistů na silnicích je stále větší, koncentrace dosahuje vrcholu právě teď, o letních prázdninách, kdy se do provozu dostávají celé rodiny. Možnost havárie samotného cyklisty, či střetu s motorovým vozidlem, je potom logicky větší. Jeden z posledních případů řeší policisté v Třebíči. V úterý 21. srpna zde havaroval dvaašedesátiletý cyklista.

„V 18.30 jsme přijali zprávu o havárii cyklisty v městské části Poušov. Cyklista, jedoucí z ulice Račerovická, řídil neohleduplně, nepřizpůsobil rychlost jízdy, a narazil do sloupu. Na místě byl ošetřen rychlou záchrannou službou, poté byl transportován vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Brně," informovala mluvčí Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina Dana Čírtková.

„Mohu potvrdit, že jsme ve večerních hodinách přijali leteckým transportem účastníka dopravní nehody z Třebíče. Jeho zranění se naštěstí ukázala jako lehká. Pacient je ve stabilizovaném stavu a v nejbližší době bude převezen do nemocnice v místě bydliště," informovala o zdravotním stavu staršího cyklisty Anna Mrázová, mluvčí Fakultní nemocnice.

„Ve většině nehod s účastí cyklistů hraje roli alkohol, v malém i větším množství. Lidé se vrací z hospod či oslav a nezvládnou řízení," říká mluvčí krajské policie Čírtková.

„Takové nehody se odehrávají vlastně jen v noci, nepamatuji, že bychom řešili případ nehody na kole pod vlivem řidiče během dne," říká Čírtková. Přistiženým cyklistům hrozí pokuta od 2500 korun až do 50 tisíc korun. „Když policejní hlídka naměří cyklistovi v dechu do 0,2 promile alkoholu, řeší se vše na místě blokovou pokutou. Při překročení této hranice se již případ předává do správního řízení," varuje mluvčí.

Až dva tisíce mohou zaplatit mladiství do 18 let v případě jízdy bez helmy. „Mladiství helmu naštěstí ve většině případů nosí, horší je to už u dospělých. Ti helmu povinnou nemají, ale neuvědomují si, že bez ní podstupují velké riziko. Jen velmi málo nehod za účasti cyklistů končí bez zranění. Někdy jsou jen povrchové, například oděrky či odřeniny. Pád na hlavu však může mít fatální následky," varuje Čírtková.

V uplynulém týdnu se na Třebíčsku do statistiky zapsaly další dvě nehody za účasti jezdců na kole. Dvaačtyřicetiletý cyklista na horském kole boural po průjezdu mírnou levotočivou zatáčkou mezi obcemi Nové Syrovice a Krnčice. Při pádu utrpěl lehké zranění, které si vyžádalo převoz k ošetření do nemocnice. Tam také skončila devětačtyřicetiletá cyklistka, které na na křižovatce ulic Znojemská a Jungmannova nedala přednost dvaadvacetiletá řidička osobního automobilu.

TADEÁŠ MAHEL