Počet havárií, které se staly pod vlivem alkoholu, je téměř stejný jako loni. Včera to oznámila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

„Výrazně se však proti loňsku zvýšil počet těžkých zranění, a to o 46 procent,” uvedla Čírtková. Nejčastějšími příčinami dopravních nehod je nevhodný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě. „V 95 případech řidič od nehody ujel,” dodala mluvčí. Nejvíc nehod se stalo na vysočinském úseku dálnice D1, nejméně nehod policisté evidují na Třebíčsku.

Podle názoru dopravních expertů nepřiměřeně vysoká rychlost výrazně ovlivňuje následky dopravních nehod. „I když jsou moderní vozidla vybavena kromě bezpečnostních pásů i airbagy, jsou tyto prostředky pasivní bezpečnosti opravdu účinné jen do rychlosti kolem 100 kilometrů v hodině,” uvedla Čírtková.

Smrti nezabrání

„Při rychlosti 130 kilometrů za hodinu jsou už i tyto prostředky málo účinné a těžkým zraněním či smrti nezabrání,” řekla Čírtková.

Účastníky dopravních nehod bylo v prvních devíti měsících letošního roku také 84 chodců, 64 nehod se stalo na přechodu pro chodce. Chodci sami zavinili 19 nehod.

„Ze statistiky nehod vyplývá, že hraniční rychlostí, kdy chodec může ještě reálně přežít srážku s vozidlem, je 50 kilometrů v hodině. Při rychlosti 30 kilometrů za hodinu má chodec velkou naději, že srážku s vozidlem přežije a utrpí jen lehčí zranění,” dodala mluvčí.