Řidič Fordu Focus jel od Studence na Pozďatín. Na železniční přejezd vjel v době, kdy po něm ve směru na Třebíč přijížděl osobní vlak. Vzápětí došlo ke střetu.


Při nehodě utrpěl řidič vozidla zranění, kterým na místě podlehl. Jeho spolujezdec byl s těžkým zraněním převezen do brněnské nemocnice. Ve vlaku cestovalo asi deset cestujících, nikdo z nich se nezranil. Celkově odhadnutá škoda nehody je 220 tisíc korun, z toho 120 tisíc činí škoda na autě a 100 tisíc korun na vlaku.


Na místě zasahovali také hasiči. Provoz na železniční trati byl po nehodě zastaven. „Hasiči zajistili havarovaná vozidla proti požáru a úniku provozních kapalin. Po zdokumentování dopravní nehody policisty byl vůz odstraněn z kolejiště a naložen na odtah,“ uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová.


Příčiny tragédie jsou v šetření. Podle vyjádření Drážní inspekce se nehoda stala na železničním přejezdu zabezpečeném pouze výstražnými kříži, které byly doplněny dopravní značkou „STOP“. „Rozhledové poměry na přejezdu byly v pořádku,“ zní vyjádření Drážní inspekce.


Podle inspekce, která se zabývá vyšetřováním mimořádných událostí na drahách, dlouhodobé statistiky ukazují, že více než polovinu takzvaných mimořádných událostí zaviní někdo jiný než dráhy.


Letošní rok je zatím z pohledu dopravních nehod na železničních přejezdech na Vysočině tragičtější než roky předchozí. Za první čtvrtletí se stalo již sedm nehod, zemřeli dva lidé a pět jich bylo zraněno. Vloni se za první tři měsíce roku stala jedna nehoda s jedním zraněným.

MICHAL FOHL