„Žena jela s osobním vozidlem značky Peugeot 306 od Náramče směrem k Trnavě. V levotočivé zatáčce nepřizpůsobila rychlost vozidla, dostala smyk, vyjela vlevo do silničního příkopu, kde narazila pravou částí vozidla do stromu. Na místě zemřela,“ popsala nehodu mluvčí Policie ČR v Třebíči Marcela Lavická.


Nepříjemnou bilanci odstartovala havárie 4. března u Horního Újezda. Po osmé hodině ráno tam srazil vlak na železničním přejezdu skříňový nákladní vůz, který převážel lahvové pivo. Kabinu s řidičem před sebou motorák, jedoucí od Moravských Budějovic do Okříšek, vláčel ještě desítky metrů. Nakonec vykolejil. Šofér náklaďáku nepřežil, strojvedoucí vlaku utrpěl lehká zranění. Když vyšetřovatelé sečetli výši škody na vlaku, nákladním autě a traťovém svršku, dobrali se cifry 1,25 milionu korun.


6. března bylo velmi špatné počasí, vozovky namrzaly. Na to doplatil jednašedesátiletý řidič terénního vozu. Okolo půlnoci se vyboural v ulici U Kuchyňky v Třebíči, po nárazu do sloupu zůstal zaklíněný. Na místo přijeli hasiči, kteří šoféra vyprostili hydraulickým nářadím. Poté u muže došlo k zástavě dechu. Zdravotníci se ho pokusili oživit, transportovali jej na ARO třebíčské nemocnice. Tam však svým zraněním nakonec podlehl.


Mikrospánek na rovném úseku


30. března řidič Renaultu Mégane na zcela rovném úseku silnice vedoucí okolo Jaderné elektrárny Dukovany vjel z ničeho nic do protisměru. Podle vyšetřovatelů šlo patrně o mikrospánek. Bohužel naproti jel náklaďák. Jeho šofér už střetu nedokázal zabránit. Se svým obřím kolosem nakonec skončil v příkopu. Řidič osobáku srážku nepřežil.


7. května řidič vozidla Ford Focus mířil od Studence k Pozďatínu. Na železniční přejezd vjel v době, kdy přijížděl rychlík a došlo ke střetu. Řidič auta na místě zemřel, jeho spolujezdec byl se zraněním transportován do brněnské nemocnice.


1. srpna okolo poledního došlo k tragické srážce osobního auta a třiačtyřicetiletého cyklisty ze Znojma na silnici mezi obcemi Šemíkovice a Tavíkovice. I přes urputnou snahu přivolaných záchranářů se už cyklistu nepodařilo oživit.


12. září se pustil do nerozvážného předjíždění kolony aut u Jakubova na státní silnici číslo 38 mladík ze Znojma ve svém Opelu Astra. Střetl se s protijedoucí škodovkou a na místě zahynul.


„V roce 2010 máme vysokou hmotnou škodu, pokud to porovnáme se stejným obdobím roku 2009. Tehdy byla škoda na rozbitých autech 14,5 milionu, v tomto roce už je to 17,1 milionu,“ upřesnil zástupce vedoucího dopravního inspektorátu v Třebíči Jan Šrutka.