„Řidič motocyklú tovární značky Honda VF 750 jel ve směru od obce Litohoř k obci Domamil. Při projíždění levotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost jízdy a s motocyklem dostal smyk, který nevyrovnal. Poté vyjel nejprve vpravo mimo komunikaci do silničního příkopu a následně vlivem rychlosti se motocykl vrátil zpět na vozovku, kde zůstal ležet,“ popsala policejní mluvčí Dana Čírtková. Zraněný motocyklista musel být letecky transportován do nemocnice v Brně.

Policisté v této souvislosti apelují na všechny motocyklisty, kteří po zimní přestávce vyjíždějí na cesty, aby jezdili velice opatrně a s rozvahou. Motocyklisté patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu a případný střet s vozidlem nebo s pevnou překážkou skončí ve většině případů úmrtím nebo těžkým zraněním motocyklisty. „Nejzákladnější podmínkou bezpečné jízdy na motocyklu je používání prvků pasivní bezpečnosti. Důležitá je přilba, vhodné oblečení s reflexními prvky, pevná obuv a vhodné rukavice. Ale ani kvalitní výbava není zárukou bezpečného návratu, zejména pokud nezkušený motocyklista příliš riskuje a pokud nepřizpůsobí rychlost své jízdy stavu pozemní komunikace, hustotě provozu a počasí,“ varovala mluvčí.

Při jízdě na motocyklu je podle ní vždy nutné dbát především zvýšené opatrnosti. Riziko nehody se zvyšuje zejména v současné době po zimě, kdy jsou na vozovce ještě zbytky zimního posypu. Nebezpečné jsou také výtluky a nerovnosti na silnici, dilatační spáry na mostech. Nebezpečná jsou také místa, kde je povrch silnice pokrytý dlažebními kostkami. Tato rizika se zvyšují při nejvýrazněji změně počasí, zejména pokud je povrch vozovky vlhký. „Důležité je dokázat dobře reagovat v případě, kdy dochází ke střídání povrchu vozovky - asfalt – beton - dlažební kostky. Je důležité, aby řidiči motocyklů vždy jezdili s rozumem a nikdy nepřeceňovali své síly. Na silnicích se v dnešní době stále častěji objevují také motocyklisté, kteří nemají zatím vůbec žádnou zkušenost s ovládáním silného stroje, takže velice snadno přecení své síly a výsledkem je pak havárie. Často ale bohužel s tragickými a zcela nevratnými následky,“ řekla mluvčí.

Na chování motorkářů na silnicích se policisté hodlají zaměřovat v průběhu celého letošního roku. „Přesto musíme říci, že postihovat všechny jejich přestupky je nad naše síly. Nejčastějším zjištěným přestupkem v případě řidičů motocyklů bývá překročení nejvyšší povolené rychlosti. Policisté proto připravují na blížící se jarní období dopravně bezpečnostní akce, které budou zaměřeny speciálně na kontroly řidičů motocyklů,“ oznámila Dana Čírtková.