„Tři případy byly z okresu Havlíčkův Brod, jeden byl z okresu Třebíč a jeden z Jihlavska. Za stejné období se loni klíšťovou encefalitidou nakazil na Vysočině pouze jeden člověk, nezemřel nikdo," uvedla Alena Dvořáková z krajské hygienické stanice v Jihlavě.

Podle ní klíšťata letos začala útočit velmi brzy a také ve velkém počtu. Na vině je mírná zima. „Předpokládáme, že onemocnění bude přibývat," informovala Dvořáková.

Klíšťata mají ráda vlhkost, nebezpečná jsou proto místa kolem vodních toků. „Infikovaná klíšťata se vyskytují v ohniscích. Na Žďársku se jedná zejména o oblast, která se táhne od Jimramovska přes Bystřicko a Nedvědicko až k jihomoravské Brněnské přehradě. Dalším místem zvýšeného výskytu je také Velkomeziříčsko," uvedla vedoucí epidemiologie územního pracoviště Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina ve Žďáře nad Sázavou Renée Mašová. Riziko encefalitidy není vhodné podceňovat. Podle Mašové je v posledních letech výskyt klíšťat neustále zvýšený, a prevence by se proto neměla zanedbávat. Důležité je očkování, v přírodě pak použítí repelentu a vhodného oděvu.

Po příchodu domů by se měli lidé prohlédnout a případná klíšťata co nejdříve odstranit. „S delší dobou přisátí se riziko nákazy zvyšuje, ať už je klíště infikované encefalitidou nebo boreliózou," upozornila Mašová. „Klíště je nutné před manipulací zakápnout dezinfekcí. K odstranění lze použít speciální pinzety, jimiž lze klíště pohodlně uchopit a vikláním či tahem vytáhnout tak, aby se nepřetrhlo. Po odstranění je vhodné místo znovu vydezinfikovat," vyložila Renée Mašová. Upozornila navíc, že kroužení klíštětem po směru hodinových ručiček či naopak není vhodné.

Riziko tkví také v přisouzení příznaků encefalitidy jiné nemoci. „Klíště jsem si přinesl z procházky v lese. Nejdříve jsem myslel, že bude vše v pořádku, později jsem ale dostal vysoké horečky. Praktický lékař usoudil, že mám chřipku, a poradil mi, ať ji vyležím. Příznaky po čase odezněly. Poté se ale vysoké horečky objevily znovu. Encefalitidu mi diagnostikovali v nemocnici, kam mě nakonec odvezl otec," popsal svoji zkušenost Karel Šťastný.

V nemocnici strávil měsíc, s následky se ale potýká dodnes. „Stále mi vadí prudké světlo a hlasité zvuky. Často mě také bolí hlava. Neustále proto u sebe musím nosit ibalgin," dodal Karel Šťastný.

V počtu nemocných klíšťovou encefalitidou drží Vysočina ze všech krajů už dlouhodobě druhé místo.

Přes všechna preventivní opatření by tak ti, kteří se často pohybují v lese či ve vysoké trávě, měli zvážit také možnost chránit se především očkováním.

Nejvhodnější doba pro očkování proti klíšťové encefalitidě je podle odborníků v zimě. Lidé se mohou nechat očkovat u svých praktických lékařů nebo v očkovacích centrech. Očkuje se třemi dávkami vakcíny.

Víte, že?

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá, léčí se jen její příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností.

Po částečné úlevě ve druhé fázi nemoci nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U řady pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, v nejhorším případě může infekce skončit dokonce i smrtí.