Půjdu se zhoupnout, oznámil čtyřicetiletý muž své matce a odešel do garáže. Z klubka odmotal dva metry elektrického kabelu, vyvrtal otvor do stropního trámu, drát jím protáhla a uvázal smyčku. Na sebe postavil dvě dřevěné židle a vystoupal nahoru. Hlavu vložil do smyčky a utáhl ji kolem krku.


Příběh nepochází z televizní detektivky. Skutečně se odehrál počátkem týdne na Třebíčsku. Muže-sebevraha zachránil syn, který v poslední chvíli vstoupil do místnosti a v jeho jednání mu zabránil.


O den později stál na železničním mostě přes Libušino údolí další sebevrah. Čtyřiapadesátiletý muž odsud telefonoval své manželce, že hodlá skočit dolů. Muže zadrželi policisté, které žena stačila přivolat.


A do třetice měli policisté a lékaři co do činění s dvacetiletým sebevrahem. Ten se podřezal na zápěstí skleněným střepem před městskou ubytovnou v ulici Manž. Curierových v Třebíči. Poté si sám z telefonního automatu v přízemí ubytovny přivolal lékařskou pomoc. „Po ošetření byl pro agresivní chování a snahu si způsobit další poškození převezen za asistence policejní hlídky do protialkoholní záchytné stanice k vystřízlivění,“ popsal mluvčí třebíčské policie Stanislav Rampír.


Ve všech třech případech sehrál svou roli alkohol. „Orientační dechovou zkouškou jsme u prvního muže zjistili hladinu alkoholu v dechu ve výši 2,35 promile, u druhého 2,07 promile,“ řekl Rampír.


A právě alkohol bývá v takových případech tím, co funguje jako spouštěcí mechanismus. „Bývá to často. Člověk, který má sklon k závislostem a napije se, pak reaguje zkratkovitě i u problému, který je jinak normálně řešitelný,“ vysvětlila třebíčská psycholožka Jindra Mácová.
Sebevraždy a pokusy o ně nebývají v letním období úplně běžné. Na život si lidé často sahají před koncem roku, pro lidi trpící depresí bývá zase kritické jaro a podzim.


„Roli sehrává mnoho okolností. Každý z nás je jinak odolný a citlivý, nachází se v jiné situaci. Svůj vliv může mít i roční doba, dokonce i dny v týdnu,“ zmínila Mácová.


Lidé, kteří si svou situací nevědí rady, by měli vyhledat pomoc odborníka. Pomoci jim může i Linka důvěry, kterou nyní na číslech 568 44 33 11 a 775 22 33 11 provozuje třebíčské sdružení Střed. Na linku se může obrátit kdokoli v čase mezi osmou a dvaadvacátou hodinou.


Podle informací operátorky v posledních dnech nikdo s psychickými problémy telefonickou pomoc nevyhledal.


Oba aktéři třebíčských pokusů o sebevraždu se nyní nacházejí v jihlavské psychiatrické léčebně.