Vyprávět by o tom mohl chlapec, kterého vosa bodla do jazyku, když si pochutnával na zmrzlině před obchodním domem v Třebíči. „Zavolal nám muž, že se jeho synovi dělá nevolno. Když strážníci dorazili na místo, chlapec již nedýchal. Poskytli mu proto první pomoc a před příjezdem záchranky použili i dýchací vak,“ uvedla mluvčí Městské policie v Třebíči Lucie Molčanová.


Přibývá alergiků, tvrdí zdravotníci


Jak dodal Miroslav Havlík, není tento případ ničím výjimečným. „Denně v průměru zasahujeme u třech až čtyřech takových událostí. Reakce na bodnutí jsou ale samozřejmě různé. Od menšího otoku až po těžký anafylaktický šok. Ten nastane u alergika poté, co se do jeho těla dostane jed, začnou se mu rozšiřovat cévy a dojde k poklesu tlaku. Skončit to může až zástavou srdce, na níž může pacient zemřít,“ varoval zdravotník s tím, že žádný případ, k němuž letos vyjížděli, smrtí naštěstí neskončil. „I když některé případy byly opravdu vážné, podařilo se díky včasnému zásahu záchranářů lidi bodnuté hmyzem zachránit,“ dodal.


Podle zdravotníků se počet jejich výjezdů letos na Vysočině zvýšil i proto, že alergiků přibývá. „Lidé, kteří vůbec netušili, že jsou na bodnutí hmyzem alergičtí, najednou zjišťují, že tomu tak je. Na rostoucí počet případů mají vliv samozřejmě také klimatické podmínky, díky nimž se hmyz přemnožil,“ doplnil Miroslav Havlík.


S nebezpečným hmyzem se denně potýkají také krajští hasiči. Ti každých čtyřiadvacet hodin vyjíždějí alespoň jedenkrát na odstranění hnízd plných vos či sršňů. „Zasahujeme všude tam, kde se jedná o nebezpečí z prodlení, což jsou ve většině případů veřejná prostranství – úřady, školy, školky, náměstí a podobně,“ sdělila mluvčí Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina Denisa Vrbová.


Na soukromé pozemky pak hasiči vyrážejí pouze když tam nastane přímé ohrožení života. „Pokud to tedy není akutní případ, služba na operačním středisku předá volajícím kontakt na specializované firmy,“ podotkla Vrbová.


Kucharovič: Zabili by stádo koní


Jak uvedl Ladislav Kucharovič z Jihlavy, který se likvidací nebezpečného hmyzu už několik let zabývá, vosy a sršně si vybírají taková místa, kde není větrno a kde je nemůže ohrozit žádný predátor.


Jejich likvidace pak probíhá buď mechanicky, tedy odsavačem, nebo chemicky, kdy se používají různé postřiky. A že to někdy není zrovna lehká práce, Ladislav Kucharovič jen potvrzuje.


„Vzpomínám si, jak jsem v Jihlavě odstraňoval dvě hnízda sršní. Jedno bylo v rodinném domě a druhé v činžáku. Obě měla průměr asi padesát centimetrů. Kdyby se to tenkrát na někoho vysypalo, nepřežil by. Takové množství sršní by zabilo i stádo koní. Byly jich tam stovky,“ vylíčil Deníku jihlavský důchodce.