Pokusy v podobě testování dětí, ať je to „rýpání do nosu nebo kloktání čehosi“, už zašlo za hranu toho, co ještě dokážeme snést, reagují i někteří rodiče z jižní Moravy a Vysočiny.

Ke zvýšení důvěry veřejnosti nepřispívají ani spory kolem výběru dodavatele antigenních testů pro školáky. Ano, další zpackaná (a hlavně opožděná) akce státu. Podstatné ale je, že rozhodně nepůjde o nepříjemný hluboký výtěr z nosohltanu, jaký absolvují dospělí. Školáci v naší zemi se mají testovat podobně jako děti v Rakousku, kde s tím nemají žádné problémy. Vytřít si jednou za několik dnů tyčinkou přední část nosu, ať už doma nebo ve škole, bude pro většinu dětí spíše legrace a zpestření programu, než něco stresujícího nebo nepříjemného.

Editor jihomoravských týdeníků Lukáš Ivánek.
KOMENTÁŘ Deníku Rovnost: Protože od toho tady jsme, ne?

Je pravda, že děti jsou vůči viru odolnější než dospělí. Nedávná britská studie ovšem ukázala, že i když nákaz přibývá při komunitním přenosu ve všech skupinách, jedna v tom vyniká, a to právě děti a studenti. Stačí jeden bezpříznakový školák s covidem, který nevědomky roznese vir mezi spolužáky a ti pak nakazí své blízké včetně prarodičů. Opravdu chceme další mrtvé?

Děti zavřené doma na distanční výuce psychicky strádají a tloustnou, ztrácejí sociální kontakt a často také zaostávají ve znalostech. Do škol se potřebují vrátit co možná nejdříve. Pustit je tam ale bez testování v době, kdy se čísla v zemi znovu horší a šíří se nakažlivější mutace viru, by byl nezodpovědný hazard s lidskými životy.