Předchozí
1 z 8
Další

Make-up artistka Martina Puchnerová z Moravských Budějovic.Zdroj: archiv Martiny Puchnerové

Podnikavá jsem byla odmala, mám to nejspíš po tátovi. Kosmetiku a vše okolo jsem milovala už odmalička. Pravidelně jsem mamce brala líčení, ač jsem si často nebyla jistá, na co se to používá. Co celé naší rodině utkvělo v paměti, byla krádež korektoru v domnění, že jde o rtěnku. Vypadalo to, jako bych byla asi týden po smrti, vyvolat paniku v lidech okolo sebe jsem uměla.

FOTO 2 Foto: archiv Martiny PuchnerovéZdroj: Deník / Redakce

Profesionálnímu líčení se věnuji asi 5 let. Líčení mě bavilo vždy, a že do toho půjdu naplno, mě napadlo při prvních žádostech od lidí v mém okolí, že chtějí nalíčit. Od začátku mě v tom všichni podporovali, jak rodina, tak moji přátelé, moc si toho cením.

FOTO 3 Foto: archiv Martiny PuchnerovéZdroj: Deník / Redakce

Jako profesionál jsem se začala cítit, když mi začaly zákaznice psát soukromé zprávy. Měly dotazy, posílaly mi zpětné vazby nebo mě prosily o pomoc s líčením a seberealizací. Nejvíce si vážím toho, že mi začaly důvěřovat. Od té doby se snažím své zkušenosti předávat dalším. A je to krásný pocit, když někoho líčením „nakopnu“ k nějaké změně v životě. Jsem vděčná za všechny klientky a za to, že jim mohu pomoci k novému sebevědomí.

FOTO 4 Foto: archiv Martiny PuchnerovéZdroj: Deník / Redakce

Líčím od jednoduchého jemného denního líčení přes výrazné večerní líčení. Příležitostí, kam s líčením vyrazit, je mnoho - narozeninové oslavy, svatby, maturitní plesy. Zajímám se i o umělecký make up, kde pracujete například s tekutým latexem nebo umělou krví. Specializuji se na svatební líčení, které mě společně s proměnami zákaznic baví nejvíce.

FOTO 5 Foto: archiv Martiny PuchnerovéZdroj: Deník / Redakce

Mezi největší společenské akce, na kterých jsem líčila, patří líčení finalistek České Miss 2017 pro Andělskou fashion show, která se konala v Českých Budějovicích. Při této příležitosti jsem nalíčila například i Miroslava Šimůnka. Dalšími velkými akcemi byla Dívka roku 2018 a 2019. Tento rok se mojí klientkou stala Miss Earth 2019 Tereza Křivánková.

FOTO 6 Foto: archiv Martiny PuchnerovéZdroj: Deník / Redakce

Českým ženám záleží na vzhledu a snaží se v líčení zdokonalovat a za to Vás všechny moc chválím! Některé ženy ale konzervativní stále jsou, nechtějí upustit od černé tužky kolem očí, která jim opticky oči zmenšuje. I líčení má svojí psychologii a leckdy se ze stylu líčení a barev dá něco o dané ženě vyčíst. Například příliš tmavé obočí (tmavší než je odstín vlasů) může ukázat, že žena má nízké sebevědomí.

FOTO 7 Foto: archiv Martiny PuchnerovéZdroj: Deník / Redakce

Základem správného líčení je péče o pleť. Bez správné péče o pleť nikdy nebude líčení, byť za použití top high end make-upu, vypadat dobře. Součástí péče o pleť je důkladné odličování jak ráno, tak večer. Poté příprava pleti na následnou péči, tam patří tonikum a dále přípravky jako jsou masky a séra. Nakonec vždy použijeme hydrataci v podobě pleťového krému. To je základ a líčení je jen třešničkou na dortu

FOTO 8 Foto: archiv Martiny PuchnerovéZdroj: Deník / Redakce

Na líčení v této době už asi žádná pravidla nejsou, je to o tom, co se komu líbí a trendy se mění rychlostí blesku. Mezi základní pravidla platí: mám výrazné buď jen oči, nebo rty. Žádný kosmetický must have, podle mě je to individuální u každé ženy. To, co na sobě žena vidí, jakou nedokonalost bude chtít skrýt. Naopak, pokud má nějakou přednost, bude na ni chtít upozornit.