Předchozí
1 z 7
Další

Poté, co se Nikole narodil její syn, začala se více zajímat o jídlo a potraviny.Poté, co se Nikole narodil její syn, začala se více zajímat o jídlo a potraviny.Zdroj: Se svolením Nikoly Tomkové

Scuk je online nákupní tržiště. Farmáři tam nabízejí svoje produkty, vypadá to podobně jako online obchody s oblečením, jen se nakupuje jídlo. Lidé si vyberou co chtějí, zaplatí a poté jim objednané potraviny přijdou. Musí ale platit předem, protože dodavatelé vyrábí produkty právě na základě objednávek.

2Zdroj: se svolením Nikoly Tomkové

Poselstvím Scuku je snaha rozšířit povědomí o kvalitních a hlavně českých surovinách a výrobcích a také podpora českých farmářů. Dá se tam nakoupit všechno, od masa, přes mléčné výrobky až po zeleninu nebo drogerii. Během sezóny nechybí ani exotické ovoce, my třeba nyní nabízíme italské mandarinky nebo pomeranče. Jde ale hlavně o opravdu kvalitní potraviny a férový obchod.

3Zdroj: se svolením Nikoly Tomkové

Nakupování je otevřené vždy na sedm dní, u mě konkrétně je to vždy od úterý do pondělí následujícího týdne. Do pátku mi pak z pražské centrály přivezou zboží, které si objednají lidé z mého okolí. Já je doma poté začnu připravovat podle objednávek. Když mám vše připravené posílám SMS zprávy, že si lidé mohou chodit své nákupy vyzvedávat, případně jim jej zavezu. Jde o potraviny, takže při manipulaci dbám na veškerá hygienická opatření, jako jsou roušky nebo rukavice.

4Zdroj: se svolením Nikoly Tomkové

Na Scuk jsem narazila tak trošku náhodou. Sleduji na sociálních sítích jednu ženu, která se stala matkou. Přemýšlela jsem, z čeho dětem vaří, protože ty produkty jsem v obchodech nikde neviděla. Jednou jsem pak narazila, že jde právě o ono zmíněné online tržiště. S kamarádkou jsme si jej nejprve obhlížely, ale pak jsme se odhodlaly a nakoupily jsme tam samy. A postupem času se nám projekt tak zalíbil, že jsme se samy zapojily a otevřely si vlastní výdejní místa. Teď už máme na Třebíčsku hustou síť vydavatelů. V Jaroměřicích vydávám já, v Moravských Budějovicích Kateřina Kosíková, v Třebelovicích a okolí Romana Gráfová, v Hrotovicích Tereza Hrdličková a v Zblovicích Markéta Hloušková .

5Zdroj: se svolením Nikoly Tomkové

Jednou z velkých výhod je kvalita těch potravin. Kdykoliv je problém s výrobkem, že třeba při otevření se nezdá, že by byl ještě vhodný ke konzumaci, není problém s reklamací, Zákazník mi pošle fotografii a já okamžitě řeším reklamaci a vrácení peněz nebo kreditů na další nákup. Vždycky se zákazníkům vrací částka, kterou zaplatili. Dalším plusem je podle mě i to, že jde o české potraviny, navíc většinou za nimi stojí nějaký příběh, který si mohou zákazníci přečíst. Například, kde ten výrobek vzniká, kdo ho vyrábí, je tam spousta fotek, třeba u kuřat vidíte, kde ty zvířata žijí. A u ovocných ogurtů jde opravdu poznat, že obsahují ovoce, že to není jen nějaká marmeláda, ale opravdové ovoce. Mnoho dodavatelů má přes léto třeba i otevřenou farmu a fungují na podobném principu jako zvířecí koutky. Lidé tam mohu přijít a vše si prohlédnout.

6Zdroj: se svolením Nikoly Tomkové

Kupodivu mě zarazilo, že hodně lidí o tom ví, ale bojí se to zkusit. Nedokážou si představit, jak to funguje a málokdo umí koupit takové množství, aby mu to vystačilo na týden. Není to jako v supermarketu, kde když si člověk něco koupí, za dva dny je to zkažené, protože neví, jak dlouho to v tom obchodě leželo. Sice jsou kvalitní potraviny o něco dražší, ale když se člověk naučí plánovat, ve výsledku ušetří.

7Zdroj: se svolením Nikoly Tomkové

Je to o tom se do toho položit a najít svou cestu. Mám třeba i víkendové nákupčí, kdy třeba ví, že přes týden nemají tolik času a odbývají se mnohdy méně kvalitními potravinami, ale když ví, že jsou o víkendu doma, chtějí jíst kvalitně a trochu to kompenzovat.