Předchozí
1 z 5
Další

FOTO 1Zdroj: archiv Markéty Nikrmajerové

Nalákalo mě vyprávění a fotky mých kamarádů a kolegů. Už na základní škole jsem navštěvovala zájmový kroužek horolezectví a možná také proto mi přišly ferraty jako skvělá volba pro volný čas. Je to úžasné spojení všeho, co mám ráda: příroda, nádherné výhledy, sport a přátelé.

FOTO 2Zdroj: archiv Markéty Nikrmajerové

Napoprvé a hned to nejtěžší. Rady pro začátečníky zní jasně: Nelézt v dešti a nezačínat v Bechyni. My jsme to udělali přesně naopak. Hned napoprvé jsme vyrazili do Bechyně a nad hlavami nám pluly mračna. Říkali jsme si, že výzvy jsou potřeba. Nakonec jsme ferratu zdolali za třikrát delší dobu než je norma, ale k autu jsme se vraceli s nezapomenutelným zážitkem a úsměvem na tváři.

FOTO 3Zdroj: archiv Markéty Nikrmajerové

Ke správnému zážitku patří také správný horolezecký tým. Už od dětství byl můj parťák pro lezení po stromech můj starší bratr a tak je tomu i u ferrat. Do týmu také neodmyslitelně patří jeho skvělá manželka a její bráška, se kterými je zábava zaručena.

FOTO 4Zdroj: archiv Markéty Nikrmajerové

V Česku je hned několik míst, kde můžete ferraty nalézt a každá Vás zavede na výjimečné místo. Já osobně zde navštívila ferraty například v Bechyni, Táboře nebo také u Hluboké nad Vlatvou, která je mimochodem vhodná i pro děti. Dále jsou to třebas zajištěné cesty na Vírské přehradě u Nového Města na Moravě, v Liberci či Děčíně.

FOTO 5Zdroj: archiv Markéty Nikrmajerové

Mým dalším cílem bude ferrata s názvem Intersport, kde v jedné části lezete přes 40 metrů dlouhý lanový žebřík natažený mezi vrcholky skal několik set metrů vysoko nad údolím s výhledem na jezero. Na lezení mě nejvíc baví ta špetka adrenalinu kdy se musíte spolehnout na vlastní síly a jištění, ale zároveň máte u sebe ten svůj tým, který vždy pomůže.