Předchozí
1 z 6
Další

Lidé odvedle Foto 2Zdroj: archiv Kamily Brzobohaté

Závodím v kategorii bikini fitness, jedná se o nejméně osvalenou ženskou kategorii v kulturistice. Mezi hlavní specifika této kategorie patří lehké osvalení, symetrie postavy (poměr vršku a spodku), přiměřená vyrýsovanost a ostrost svalů, celkový dojem a estetika závodnice, zejména elegance, půvab, ladnost při chůzi a pózingu, schopnost zaujmout porotu svým projevem, ale také vhodně zvolený make-up, účes, barva plavek a doplňky.

Naopak body dolů jsou za celulitidu, velké procento tuku, ale i za přílišnou velikost svalů a jejich ostrost. Závodnice v této kategorii se tedy pohybují na velmi tenkém ledě a musí si dávat velký pozor na to, aby nepřišly málo a nebo až příliš připravené.

Lidé odvedle Foto 1Zdroj: archiv Kamily Brzobohaté

Od malička jsem se věnovala závodně aerobiku. Jsem takový typ člověka, že pokud něco dělám, tak naplno a obětuji tomu vše. Proto jsem ještě od předškolního věku trénovala pravidelně v TJ Sokol Moravské Budějovice, nejprve jen tak pro radost a s rostoucím věkem se zvedaly i soutěžní ambice a četnost tréninků, nakonec jsem chodila asi 3x – 4x týdně trénovat a pravidelně jsem vozila medaile z českých soutěží, několikrát jsem se zúčastnila i Mistrovství České republiky.

Sport vždy tvořil velkou a důležitou část mého života, je to pro mě forma odreagování a zároveň sebedisciplíny. Během puberty jsem měla pár let pauzu a koncem roku 2017 jsem se rozhodla ke sportu vrátit. Po první návštěvě fitka jsem se do posilování zamilovala natolik, že od toho dne chodím téměř každý den, bez pauzy.

Lidé odvedle Foto 3Zdroj: archiv Kamily Brzobohaté

Příprava na soutěže je vlastně celoroční záležitost. Je to životní styl, kterému podřídíš všechno. Začíná to tedy v kuchyni, kdy i mimo soutěžní sezónu, svědomitě připravuješ krabičky dle přesně nastaveného kalorického příjmu, celoroční zdravé stravování. Jasně občas zahřeším i já ale pětadevadesát procent se stravuji pouze zdravě.

Dále jde o celoroční dřinu ve fitku, následuje redukční dieta, kterou začínám zhruba tři měsíce před první plánovanou soutěží a většinou potřebuji shodit zhruba 5kg tuku. Toho docílím snížením kalorického příjmu a navýšením kardia. 10 dnů před soutěží vyřazuji z jídelníčku veškerá umělá sladidla, týden před soutěží nastává tzv. Superkompenzace.

Lidé odvedle Foto4Zdroj: archiv Kamily Brzobohaté

Soutěže obyčejně vždy začínají registrací, kde se všichni závodníci a závodnice dostaví pro startovní číslo, muži se měří a váží, ženy pouze měří a následně jsou rozdělené do výškových (u mužů váhových) skupin. Následuje soutěžní nástřik, který si můžeš jako závodník zaplatit, jedná se o kompletní servis včetně nabarvení, případné korekce a nanesení oleje na místa, která chceš opticky zvýraznit.

Následně si nanesu závodní make-up, který musí být velmi výrazný, ale zároveň působit přirozeně a má být v tmavším odstínu než obvykle, právě kvůli té tmavé závodní barvě.

Lidé odvedle Foto 5Zdroj: archiv Kamily Brzobohaté

Potom už přichází jen dlouhé čekání na samotný závod, kategorie bikini fitness jde většinou na řadu až jako poslední, takže někdy je to opravdu nekonečné, ještě když si představíte, že dva dny téměř nepijete. Potom už nás konečně organizátoři svolají do backstage, kde čekáme na semifinálové porovnání. Všechny závodnice dané výškové kategorie nastoupí na pódium a provádí tzv. čtvrtobraty – jedná se o přední, boční a zadní pózu.

Po tomto kole rozhodčí vyberou finálovou šestku nejlepších „bikin“, které pokračují ve finále, ve kterém předvádí každá jednotlivě tzv. i-walk – jedná se o moji nejoblíbenější část soutěže, protože celé pódium a pozornost rozhodčích i diváku patří pouze mně, neskutečně si tuto chvíli užívám a cítím se jako ryba ve vodě. Poté nás ještě všechny porovnají, ohodnotí naše výkony a přichází vyhlášení výsledků a focení medailistek.

Lidé odvedle Foto 6Zdroj: archiv Kamily Brzobohaté

Každá soutěž je mojí oblíbenou a každá má své kouzlo. Osobně asi raději startuji v zahraničí, a to kvůli silnější atmosféře na soutěžích, větší konkurenci a několikadenním pobytu mimo ČR – například to Mistrovství Evropy.

Na druhou stranu, i české soutěže mají něco do sebe – s většinou závodníků se osobně znám, vzájemně se podporujeme a fandíme, mimo to v publiku je vždy plno fanoušků a diváků, kteří mě znají ze sociálních sítí a je to takové příjemné, vědět, že ať už ti fandí nebo ne, většina z nich tě zná a je zvědavá na výsledek.

Všechny chvíle na pódiu si ohromně užívám a ve výsledku je mi docela jedno, kde se to pódium nachází.