Náročnou noční scénu na hraničním přechodu Hatě chystali filmaři čtyři hodiny. „Natáčení bylo komplikované, protože budova celnice chátrá. Vytvořili jsme z ní fiktivní frekventovanou Slovensko-ukrajinskou hranici. Dostat se přes ni trvá několik hodin, ten pocit z toho, že se snažíte někam dostat, a trvá to strašně dlouho, jsme se snažili zopakovat. Pomáhala tomu i třicítka aut a stovka komparsistů,“ přiblížil natáčení slovenský režisér Michal Blaško.

Mezinárodní snímek, který reaguje na protiromské nálady ve společnosti vzniká za podpory České televize. „Natáčíme ho jako Slovensko Česko Německou koprodukci,“ upřesnil Jakub Viktorín, produkční slovenské společnosti NUT produkcia, která zajišťuje natáčení v Česku.

Pro respirátory zdarma si první den přišlo ke sportovní hale na Dvořákově ulici ve Znojmě přes pět tisíc lidí. Další mohou přijít každý den až do 14. března.
FOTO: Pro respirátory zdarma si ve Znojmě přišlo první den přes pět tisíc lidí

Drama vypráví o matce, která pátrá po okolnostech zranění svého syna. Příběh začíná právě na Hatích, kde se hlavní hrdince porouchá autobus a prosí lidi, aby ji vzali s sebou. „Irina je ukrajinská svobodná matka žijící v českém městě. Jednou v noci se dozvídá, že její syn Igor byl brutálně napaden. Po probuzení z narkózy přiznává, že to byli Romové. Irina, která se ve svém sousedství setkává s velkou solidaritou, požaduje spravedlnost. Dokud ale nezjistí nesrovnalosti,“ naznačil děj Oběti Viktorín.

Ve filmu uvidí diváci i záběry ze znojemské radnice či nemocnice. „Česká televize si prostory nemocnice vyhlédla k natáčení filmu už v loni na jaře. Uskutečnilo se před týdnem o víkendu a v nočních hodinách. Převážně u hlavního vchodu do nemocnice. Tedy v době, kdy se v těchto místech nepohybuje personál ani pacienti. Štáb měl samozřejmě na sobě respirátory,“ ujistila mluvčí nemocnice Petra Veselá.

Gránický les v reklamě

Umělým deštěm skrápěli jiní filmaři zase stromy v Gránickém lese, kde zhruba ve stejnou dobu jako jejich slovenští kolegové natáčeli reklamu. „Je to jarní kampaň pro prodejce sportovního oblečení, ve které chceme motivovat lidi k tomu, aby chodili ven, do přírody,“ přiblížil Jan Perout ze zlínského studia Bumerang.

Hrob s kostrou ženy z mladší doby kamenné objevili pracovníci stavební firmy ve Znojmě.
Unikátní nález ve Znojmě: dělníci objevili pohřbenou ženu z mladší doby kamenné

V loni v létě zavítal do znojemského Louckého kláštera také filmový štáb nizozemské veřejnoprávní televize. V utajení tam natáčel díl populární reality show Kdo je zrádce. Seriál sleduje na tři miliony diváků.