„Letos bude ještě více klezmeru a hudby v ulicích. Můžete se těšit na osvědčené a oblíbené prvorepublikové četnictvo, historickou hasičkou techniku, stánky s rozličnými dobrotami i cingrlátky,“ láká Dáša Juráňová z pořádajícího městského kulturního střediska.

Páteční program Oživeného židovského města začne od šestnácti hodin. O půl páté by si zájemci neměli nechat ujít procházku s archivářkou Jitkou Padrnosovou, kde se dozví spoustu zajímavých informací. „Rezervace míst na prohlídku je nutná předem,“ upozorňuje Juráňová.

V osmnáct hodin zasáhne v ulicích četnictvo a sjedná pořádek. O půl sedmé se pak židovská čtvrť roztančí charlestonem. Ve dvacet hodin zazní tóny Tabaskeru neboli klezmeru, gypsy, balkánu a folkloru v podání plzeňské kapely na terasách Hotelu Joseph 1699. Večer zakončí černobílý snímek Muži v Offsidu s legendárním Hugem Haasem. Promítat se bude tradičně u lávky. „Nově jsme připravili také výuku swingových tanců Lindy Hopu a Charlestonu, nebude chybět ani pohádka pro děti,“ upřesňuje Juráňová.

Sobotní i nedělní program mohou návštěvníci začít již ráno společnou snídaní pod lípou. Snídat se bude od osmi do jedenácti hodin. Návštěvníci si mohou vybrat z několika variant sladkých i slaných snídaní. Sobotní odpoledne se pak ponese ve stylu poslechu hudby a tance. „Nebudou chybět ani oblíbené kostýmované prohlídky domů,“ dodala Juráňová. Dále se návštěvníci mohou těšit na módní přehlídky, zajímavá fakta o četnictvu nebo si zatančit v rytmu Lindy Hopu. Večer skončí promítáním filmu Život je pes.

V neděli se v židovské čtvrti představí historická hasící technika. Nebudou chybět ukázky, jak se s technikou v dávných dobách hasilo. Zbytek dne opět zpestří hudební vystoupení, ukázky zásahy četníků a módní přehlídka historických svatebních šatů a Charleston doma i v ulicích. Třídenní festival zakončí o půl čtvrté vystoupení dívčího tria MBBM. 

IVANA ŘÍHOVÁ