Narodil se 19. února 1930 v Třebíči, v městské části Nové Dvory. V následujícím roce se rodina přestěhovala do Týna, tehdy samostatné obce. Tam žil do konce života. Vyučil se malířem pokojů, v letech 1949 až 1960 studoval postupně ve Vyšší škole uměleckého průmyslu v Brně, na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a Akademii výtvarných umění v Praze. Po krátkém působení v Bratislavě se vrátil do Týna.

Věnoval se malbě, kresbě a grafice, okrajově portrétu. Motivy nacházel v okolí týnského ateliéru a v příměstské krajině, o níž hovoříval jako o domovské. Využíval různých forem moderního malířství, četné jsou jeho kresby provedené hnědými nebo hnědočervenými hlinkami. Postupem času si vypracoval osobitý tvarově redukovaný malířský a grafický styl, jimž se stal široce známým a obdivovaným umělcem. Uskutečnil přes čtyřicet autorských výstav, první v roce 1956 v týnském sálu u Vondráků, poslední letos v Galerii Malovaný dům v Třebíči.

Věnoval se rovněž poezii. Napsal a soukromě vydal přes dvě sta drobných soukromých tisků s vlastními ilustracemi a s fotografiemi. Je autorem několika knih textových a obrazových vyznání městu a krajině. Poslední vyšla letos pod titulem Životní cesta.

Ve Vlastimilu Tomanovi odešel skromný umělec tradující proměnlivost řádu moderního krajinářství 20. století. Obrazem a slovem vyslovoval neskonalou přízeň domovské krajině.

JAN DOČEKAL