Na programu jsou Příběhy železné opony pocházející z dílny Ostravského studia České televize, které uvádí ve spolupráci s muzeem Vysočiny Občanské sdružení PANT.


„Tento pořad probíhá jako doprovodný program Dolnorakouské zemské výstavy a umožňuje lidem na obou stranách hranice seznámit se s příběhy lidí, které se přímo dotýkaly železné opony,“ prozradil Petr Pánek z Občanského sdružení PANT.


Návštěvníky čeká seznámení s odvážlivci z příběhu Krtci pod ostnatými dráty, kdy se čtveřici, tehdy mladíků, podařilo s notnou dávkou štěstí do nedalekého Rakouska podhrabat. Druhým z řady bude příběh cyklistického reprezentanta Roberta Hutyry Největší vítězství, jenž se rozhodl překonat neproniknutelnou hradbu z ostnatých drátů i s manželkou a dvěma dětmi horkovzdušným balónem.


Ti, kteří přežili


„Tato setkání mají neopakovatelnou atmosféru. Nikdo totiž nevysvětlí praktiky minulého režimu tak dokonale a především důvěryhodně jako jeho oběti, respektive lidé, kterým se často doslova jako zázrakem podařilo přežít,“ dodal Petr Pánek.


Kromě promítání je připraveno setkání a následně i beseda s hrdiny jednotlivých dílů. Hosty pořadu budou dramaturg cyklu Příběhy železné opony Josef Albrecht z ostravského studia a účast přislíbil i jeden z tehdejších vyšetřovatelů.


Příběhy železné opony se začnou v Kamenném sále třebíčského zámku odvíjet tento čtvrtek od 18 hodin, vstup je pro všechny volný.