Jan Riedlbauch a Miloslav Klaus poté ve studiu pokračovali na Akademii múzických umění. Pavla Švestková po skončení konzervatoře studovala autentickou interpretaci barokní hudby na mezinárodních kurzech.

Svým hlasem okouzlila posluchače nejen v mnoha zemích Evropy, ale v roce 2009 i v Japonsku. „Záměrně jsme pro toto vystoupení nevybírali nic vážného, naopak půjde o lehkou až ležérní hudbu, která má za úkol navodit příjemnou atmosféru,“ řekl jeden z účinkujících, klavírista Miloslav Klaus.

Pestrý časový průřez

Jeho tvrzení dokazuje i seznam skladatelů, jejichž hudba zazní. Program je složen ze skladeb renesančních „klasiků“ až po současné skladatele. „Výběr jsme podřídili nástrojovému složení. I když během večera návštěvníci uslyší některé skladby z období renesance, neznamená to, že je bude interpretovat na dobové nástroje. To není naše specializace. Že bych hrál na kytaru, na níž by byly struny ze zvířecích střev, to rozhodně ne. Žijeme v jednadvacátém století, skladby jsme upravili pro současné typy nástrojů. Takže dřevěnou flétnu nečekejte,“ upřesnil kytarista.

Kromě méně známých skladeb autorů z 16. a 17. století zazní i díla současníků. „Repertoár jsme podřídili odpočinkovému duchu. Autorem jedné ze skladeb, která na koncertě zazní, je i férie Pavla Trojana, současného ředitele pražské konzervatoře, který skladbu přímo pro nás napsal,“ dodal Miloslav Klaus.


Během večera zazní mimo jiné i skladby Giulia Cacciniho, Maria Castelnuova, Tedesca či Franze Schuberta. Zahajovací koncert cyklu Kruh přátel hudby proběhne v úterý 18. ledna od 18 hodin v kině Pasáž. Vstupenky na vystoupení lze zakoupit u pokladny Národního domu či v Informačním centru Malovaného domu. Plné vstupné na koncert činí 180, snížené pak 140 korun.