Už zahajovací koncert skupiny Spirituál kvintet připomíná rok 2009, který byl zlomový právě v tom, že přivedl poprvé zvučné jméno této folkové legendy mezi ryzí amatérské soubory. Předchozí dva ročníky to byla čirá improvizace, na kterou se vždy nachystalo to, co bylo zrovna po ruce a přijeli kamarádi kamarádů, scholy od sousedů a jako hosté z dáli Nalomená třtina z Kolína. Jak vzpomíná jeden z organizátorů: „Začínali jsme tehdy pod pártystanem mezi hruškou a smrkem, hned vedle kompostu". To se psal rok 2007 a nikdo by tehdy z té party nadšenců nečekal, že se ještě dočká nějakých vícero pokračování.

Ohlasy však byly pozitivní, zájem vystupujících byl také, takže se připravovaly další a další ročníky, na které přijížděli vystupující z celého Česka, Slovenska, ale i jeden Angličan a jeden zpěvák ze Zambezi, prostě plejáda široká. K tomu začaly přibývat výstavy sochařů, malířů, fotografů, cukrářů, besedy s významnými lidmi, charitativními organizacemi a další doprovodné programy. Pestrosti programu se však muselo začít přizpůsobovat i technické zázemí, takže se budovala nová pódia, zajišťovaly větší sály a nakupovala potřebná technická zařízení.

Dobrá parta

Snad jen doplněním na okraj je možno připojit informaci, že hlavní prostor dění, což je farnost sv. Jana Křtitele v Náměšti ještě k tomu po tři léta prováděla rekonstrukci fary, takže podmínky byly občas velmi bojové. Nicméně, dnes se dá říci, že technicky si pořadatelé rady ví, poskládat přitažlivý vícedenní program umí také, a nějaký ochotný sponzor se zatím vždy našel. Navíc je v Náměšti parta skvělých, ochotných a pracovitých lidí, kteří jsou schopni se postarat jak o účinkující, tak návštěvníky. „Přesto je potřeba poděkovat těm hlavním letošním donátorům," zdůrazňuje pořadatel Jaroslav Hrubý.

Známá jména

Jak bylo zmíněno, o zvučnost festivalu se v minulosti starala známá jména ať už to byly skupiny Javory, Spiritual kvintet, Cimbal Classic, Schola Gregoriana pragensis, Oboroh, zpěvák Láďa Křížek, nebo duchovní Zbigniew Czendlik či Maxmilián Kašparů. Cílem pořadatelů vždy bylo, aby se při vystoupeních všech účinkujících podařilo vytvořit společenství, v jehož středu bude panovat radost a pokoj. Pro tento cíl obětují farníci z náměšťské farnosti dny a týdny příprav, s tímto cílem přijíždějí účinkující a toto je hlavní poselství Náměšťfestu. Proto také je většina programu volně přístupná a svým dobrovolným vstupným sami návštěvníci projevují zájem na tom, aby se uskutečnily další ročníky.

„Přijďte se tedy i vy napojit na tento pozitivní zdroj radosti a pokoje a přijeďte do Náměště od čtvrtka do soboty," vzkazuje Jaroslav Hrubý.

Náměšťfest 2016

čtvrtek 23. června

od 18:15 v zámecké jízdárně skupina Soumrak + Spirituál kvintet

pátek 24. června

18:00 mše svatá s varhaním doprovodem Marka Buše

od 19:00 ve farní zahradě Babylonští trubači, Oboroh, Eva Henychová

sobota 25. června

13:00 ve farní zahradě mše svatá s doprovodem Miracles, po skončení Marián a Úlety, Chvály Jihlava

16:00 v kostele Musica Animata Mesiáš

Od 17:30 NaNoc, Adobre, Mošny, Pavel Helan trio

V sobotu také soutěže a dílničky pro děti, skákací hrad, trampolína, promítání fotek z celé historie festivalu

Vstupné kromě zahajovacího koncertu Spirituál kvintetu je dobrovolné.