Protože budou obě dvě výstavy na konci října končit, rozhodlo se občanské sdružení Muzejní spolek Náměšťska uspořádat přednášku k těmto výstavám. Tou návštěvníky provede Lukáš Gregor, autor první zmiňované expozice.

„Měl jsem možnost vidět obě dvě výstavy již v průběhu května. Jsou natolik zajímavé, že rozhodně využiji dodatečné možnosti zúčastnit se tematické přednášky, obzvláště, když je přednášející přímo autorem jedné z nich. Do Náměště rád zajedu," říká návštěvník Petr Hovorka z Třebíče.

První výstava zachycuje důležitý okamžik elektrifikace zámku, který byl po Mahelově divadle v Brně druhým velkým objektem, kde bylo zavedeno elektrické osvětlení. Z počátku 20. století se uchovala řada dokumentů, dobových plánů elektrifikace, různý mobiliář a jiné předměty či archiválie. Ty nejzajímavější z nich je možné zhlédnout právě v rámci této výstavy. Druhá expozice prezentuje výběr historických fotografií pořízených na přelomu 19. a 20. století samotným hrabětem Jindřichem Haugwitzem přímo na zámku v Náměšti a jeho přilehlého okolí.

Přednáška se koná zítra v sedmnáct hodin přímo na zámku. Vstup je zdarma.