O rakouském skladateli a dirigentovi z pelhřimovského Kaliště nachystali výstavu studenti Střední uměleckoprůmyslové školy Jihlava-Helenín. „Studenti se inspirovali Mahlerovou hudbou, konkrétně jeho třetí symfonií. Na základě ní tvořili lampy, dózy či vázy. Věnují se také jeho životě a dílu,“ vysvětluje Součková. Expozice je k vidění v Domě Gustava Mahlera do 6. září.

Ilustrační foto
Situace se zhoršuje. Na Vysočině přibyli další nakažení. Zrušil se festival

Také první srpnový týden Léta s gustem bude patřit Mahlerovi. „Na Masarykově náměstí budou workshopy a prezentace nových upomínkových mahlerovských předmětů jako plechové hrníčky, ekologické obědové krabičky z pšeničné slámy či dřevěná bezdrátová nabíječka na mobily. A ve spolupráci s Domem Gustava Mahlera poté v neděli 9. srpna odhalíme nový díl Skrytých příběhů,“ slibuje radní pro kulturu Silvie Čermáková.

Program pokračuje 16. září festivalem Hudba tisíců, který potrvá do konce listopadu. K oslavám se připojí Filharmonie Gustava Mahlera. Galakoncertem “Děkujeme!” vyjádří obdiv každému, kdo se zasloužil o zvládnutí koronakrize. Další akce je v plánu na 13. října v Horáckém divadle. Slavnostní večer připomene 150. výročí Mahlerova prvního veřejného vystoupení. Bylo mu tehdy deset let.

Jiří Kašpárek