Právě příběh, kdy Haman chtěl Židy vyhubit a jak mu v tom Ester s Mordechajem zabránili, provází oslavy Purimu. „V Izraeli si všechny děti obléknou masky a už ráno chodí do synagogy převlečení za Ester, krále, Mordechaje a podobně. V ulicích jsou obrovské karnevaly a oslavy. A je nařízení, že se každý musí opít tak, aby nerozeznal Hamana od Mordechaje," popsala Záhorská.

Opít se sice nikomu z návštěvníků nepodařilo, ale mohli alespoň ochutnat košer vína, tedy vína vhodná pro Žida. Co to obnáší jim prozradil Tibor Szabó. „Všechna vína vyrobená na území Izraele jsou košer. Vína vyrobená mimo izraelské, aby mohla mít přívlastek košer, musí splňovat přísné podmínky," řekl.

V České republice máme dvě taková vinařství. Jedno je na Moravě v Mikulčicích a druhé v Chrámcích v Českém středohoří.

„Od momentu, kdy se hrozny dovezou z vinohradu do sklepa, tak s nimi může pracovat pouze Žid. Pokud se ve vinařství dělají i obyčejná vína, musí být výrobní linky oddělené. Na čištění vína se nesmí použít žádné produkty na živočišné bázi. Než se víno začne lahvovat, musí u něho proběhnout pasterizace. Pokud takto otevřené víno otevře nežid, tak je pro Žida stále košer. Poslední podmínkou je, že taková vína musí být správně označená," vyjmenoval podmínky Szabó.

A protože k Purimu neodmyslitelně patří i masky, nechyběla na v synagoze ani módní přehlídka v maskách od sdružení Míša a Míša. A židovské tance obecenstvu předvedl třebíčský soubor Yocheved.

Jedním z vrcholů purimské veselice byla cimbálová kapela Capella z Kozojídek u Strážnice, která hraje židovské písničky. „Chceme ukázat, že lidé mohou zpívat různé písničky. Všechny kultury se mohou spolu ovlivňovat. Když se v dnešní době vytváří strach z různých kultur s tím, jak lidé putují po světě, tak chceme říct, že to tak bylo vždy. A vždy se s tím lidé dokázali vyrovnat," vysvětlil člen kapely Michal Všetula.