„Žijeme ve svobodě a jako křesťané se můžeme vyjádřit ke všemu, co se kolem nás děje, co je nesrozumitelné či převratné, a tak jsme jako letošní téma setkání zvolili všudypřítomnou ekonomickou krizi,“ sdělila hlavní organizátorka celé akce, farářka Českobratrské církve evangelické Věra Lukášová.


Na devadesátku přihlášených účastníků čeká sedmidenní program odborných seminářů, diskuzí, ale i koncertů či bohoslužeb. „Otázky peněz, chudoby a bohatství chceme probrat ze všech stran. Nejen z pohledu církve, zda má či nemá být bohatá, ale i z pohledu odborníků i obyčejných lidí. Vždyť podobné otázky a odpovědi na ně lze ve většině případů najít právě v Bibli,“ předeslala Věra Lukášová.


Seznam hostů i přednášejících je vskutku pestrý. Z řad odborníků na setkání vystoupí ekonom Tomáš Sedláček či lékař Zdeněk Susa. Na církevní otázky odpoví zástupce Řádu svatého Františka a odborníci na Starý a Nový zákon. Čtvrteční program zpestří přednáška a následná diskuze velvyslance státu Izrael v České republice J. E. Jaakova Levyho v Zadní synagoze, kterým bude současně slavnostně zahájen Třebíčský židovský festival.


Kromě odborných částí je pro přihlášené účastníky připraven výlet do zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou a na kozí farmu v Ratibořicích, který je spojen s prohlídkou levandulové plantáže. Nedílnou součástí všech ekumenických setkání jsou panelové diskuze.


„Za dobu, co se setkání konají se nám velmi osvědčil tento typ diskuzí. Je pro nás velkým přínosem, když se k určitému tématu může vyjádřit co nejvíce lidí,“ dodala Lukášová. Závěrečné sobotní setkání bude ve znamení valné hromady a následného rozloučení.


Odborných přednášek a diskuzí se může zúčastnit i veřejnost. Ekumenické setkání s Biblí a uměním bude v hotelu Atom probíhat od 25. do 31. července.

Program Ekumenického setkání s Biblí a uměním

Neděle 25. července
17 hodin - Vernisáž výstavy Jana Švandy – Andělové, přednáškový sál, hotel Atom
19.30 hodin - Koncert - Radoslav Kvapil – klavír Národní dům

Pondělí 26. července

9 hodin - Zahájení, malé biblické zamyšlení
9.30 hodin - Jan Sokol, přednáška a diskuze
15 hodin - Zdeněk Susa, přednáška, diskuze
19.30 hodin - Společenský večer Církev chudá, církev bohatá - povídání se členem Řádu svatého Františka, restaurace hotelu Atom

Úterý 27. července

9 hodin - Odjezd na celodenní výlet ( zámek Jaroměřice, návštěva kozí farmy a levandulových plantáží)
19.30 hodin - Promítání filmu Zapomenuté transporty - Polsko, po filmu rozhovor – Anna Lorencová

Středa 28. července

9 hodin - Malé biblické zamyšlení
9.30 hodin - Martin Prudký, přednáška a diskuze, Jiří Mrázek, přednáška a diskuze
15 hodin - Tomáš Sedláček, přednáška a diskuze
19.30 hodin - Ekumenická bohoslužba v kostele ČCE, Varhanní koncert - Jaroslav Vodrážka

Čtvrtek 29. července:

9 hodin. - Malé biblické zamyšlení
9.30 hodin - Panelová diskuze: Peníze až na prvním místě aneb
peníze vyřeší všechno, moderuje Michael Otřísal, (diskutují ekonom Ivo Uher - starosta Třebíče, podnikatel Tomáš Jelínek, teolog Jakub S. Trojan a ekonom Tomáš Sedláček)
14 hodin - Velvyslanec státu Izrael v ČR J. E. Jaakov Levy přednáška, diskuze
16 hodin - Slavnostní zahájení Festivalu židovské kultury v Zadní synagoze
19.30 hodin - Koncert Židovské housle - A. Shonert - housle, N. Shonert - klavír, Zadní synagoga

Pátek 30. července

9 hodin - Malé biblické zamyšlení
9.30 hodin - Panelová diskuze - Pouštěj chléb svůj po vodě…, moderuje Michael Otřísal, ( diskutují - zástupce řádových společenství, pracovník stacionáře Letohrádku Vendula, Daniel a Marta Kolských – Mamma Coffee, Jan Bárta – Adra)
14 hodin - Gardenparty
19.30 hodin - Koncert - Gideon Klein trio, Zadní synagoga

Sobota 31. července

09 hodin - Jiřina Šiklová, shrnutí, Valná hromada ( zpráva o činnosti, zpráva revizní komise, vyhodnocení ankety, rozloučení).