Biskupa Mikuláše z Myry uctívali ve východním křesťanství už od šestého století. „Postupně se stal univerzálním světcem všech křesťanů. Kromě dětí ochraňuje i námořníky, obchodníky, studenty nebo vězně,“ vysvětlila Eva Večerková z Etnografického ústavu Moravského zemského muzea.

Svátek svatého Mikuláše si lidé připomenou v úterý. Mnoho dětí se však těší spíše na jeho předvečer. Pátého prosince vyrazí i do ulic měst a vesnic Mikuláši v doprovodu čertů a andělů. „Vždy si na své dva syny zvu velké čerty, protože těch malých se tolik nebojí. Letos jsem si je zamluvila včas,“ vylíčila maminka Soňa Kopejková z Hodic na Jihlavsku.

Peklo s kotlem vína

Kromě ulic a náměstí se bude s nebešťany i pekelníky možné setkat i v podzemí. Na Vysočině to bude například v Havlíčkově Brodě, Světlé nad Sázavou, v Přibyslavi nebo v Jihlavě. Zde se letos peklo otevřelo již posedmé. „Celé katakomby se promění v pravé nefalšované peklo,“ přiblížil pořadatel David Kočka.

Otevřeno je od včerejšího dopoledne až do nedělních osmnácti hodin. Každou prohlídku doprovodí anděl a na závěr přijede i svatý Mikuláš, který návštěvníky vyvede z pekla ven. „Letos poprvé se mohou návštěvníci těšit na čertovskou babičku a její svařené víno z pekelného kotle,“ dodal Kočka.

V pondělí pak přijde do domácností po celé Vysočině Mikuláš s čertovskou družinou, aby dětem podle zásluh nadělil dárky. Rodiče mají o návštěvu Mikuláše a jeho družiny velký zájem. Některé skupinky si z obchůzek udělaly dobrý byznys, jiné žádné peníze nechtějí.

Maximum: 21 rodin

V Pelhřimově se už tradičně do kostýmů oblečou i pracovníci domu dětí a mládeže. Ti každoročně připravují mikulášskou nadílku pro děti v některých mateřských školkách a pak pro veřejnost. „Zájem o naši skupinku je velký. Objednávky už nepřijímáme. Harmonogram návštěv jsme měli plný už před čtrnácti dny,” informoval ředitel domu dětí Libor Fišar.

„Počítám, že čtyři čerti spolu s andělem a Mikulášem vyrazí okolo šestnácté hodiny. Máme objednaných jednadvacet rodin, což je hodně. Zájem je stále velký, ale už jsme museli vyhlásit stop stav,” doplnil Martin Dvořák z domu dětí. „V pondělí obdarujeme děti z mateřských školek,” doplnila jej kolegyně z domu dětí Šárka Brothánková.

Komu se nepodařilo objednat čerty domů, může v pondělí vyrazit na jejich oficiální slet. V Havlíčkově Brodě se tradičně koná na centrálním náměstí už od šestnácti hodin. Tajemné bytosti se tu setkají s dětmi, z nichž mnohé přijdou v kostýmech čertíků či andílků. „Připraven bude zábavný program, soutěže, volba nejkrásnější masky, a zazpívat přijede i Naďa Urbánková,“ uvedla Petra Schwarzová z městského informačního centra.

Peklo bude připraveno i v podzemí havlíčkobrodské Galerie výtvarného umění. Další peklo v podzemí se otevře také v radničním sklepení v Přibyslavi, kde se o ně postarají skauti z místního střediska Goliath, a pak také ve středověkém podzemí ve Světlé nad Sázavou.

V Moravských Budějovicích se příznivci svatého Mikuláše sejdou v pondělí jako už tradičně na nádvoří zámku. „Samozřejmostí je doprovodný program, soutěže, ale i výroba ozdob na vánoční strom,“ nastínil Karel Nechvátal z kulturního střediska Beseda. Nadílku pak dostane od Mikuláše pouze ten, kdo zazpívá nebo řekne nějakou tu básničku.

Celé vystoupení na nádvoří pak uzavře vystoupení hudebníků z kytarové školy a program zakončí rozsvěcení vánočního stromu na nedalekém náměstí.

Čertovská přehlídka

V opravdovém pekle, ale i netradičně na módní přehlídce mohou lidé na Žďársku v sobotu. Zatímco v Kulturním domě v Herálci je připravena čertovská zábava s kapelou Normal 03 a bohatým doprovodným programem, v hotelu U Loubů ve Třech Studních se budou procházek manekýny.

„V prvém vstupu budou dívky prezentovat módní doplňky, ve druhém luxusní spodní prádlo a ve třetím společenské a svatební šaty. Po ukončení akce přijde na řadu mikulášská zábava.

O den později mohou rodiče s potomky zavítat na nadílku do sálu Activu Střediska volného času ve Žďáře, zabavit se u her nebo dostat od Mikuláše dárek. Mikulášská diskotéka pro děti je přichystána také v v Ořechově na Meziříčsku, kde se děti mohou od 14 hodin rovněž zapojit do soutěže o nejhezčí obrázek Mikuláše, anděla a čerta nebo mimo jiné napsat dopis Ježíškovi.

Několik tipů

JIHLAVA Peklo v katakombách

Katakomby, sobota 10 19 hodin, neděle 10 18 hodin (vždy po půlhodině)

Vstupné: děti do 15 let 30 korun, ostatní 90 korun

rezervace : 567 167 887

HERÁLEC Mikulášská zábava

Kulturní dům, sobota, 20 hodin

V masce čerta, Mikuláše, či anděla vstup zdarma. Hraje kapela Normal 03.

HAVLÍČKŮV BROD

Peklo v galerii

Havlíčkův Brod, Galerie výtvarného umění

pondělí 16 20 hodin

KAMENICE NAD LIPOU

Nebe a peklo na zámku

Zámek, pondělí, od 15 hodin

Mikulášská nadílka v zámeckém prostředí.

JEMNICE

Čertovský rej

Zámecký park, pondělí od 16.30 hodin

Program pro malé návštěvníky zpestří hry, soutěže a písničky. Pro hříšníky bude připraveno i opravdové peklo.

VÝČAPY

Průvod obcí

pondělí od 10 hodin

Celá výčapská škola se převleče do kostýmů čertů, andělů a Mikulášů, učitelé si přibalí hudební nástroje a místo výuky vyrazí do ulic.

TŘEŠŤ

Pekelný omyl

Kulturní dům, pondělí, 16 hodin

Loutková pohádka s mikulášskou nadílkou, vstup zdarma.