Hru před více než sto čtyřiceti lety napsal František Ferdinand Šamberk, český herec a autor mnoha divadelních předloh. Z jeho dílny pochází i o něco známější komedie Jedenácté přikázání, která se spolu s Blázincem v prvním poschodí dočkala i filmového zpracování. Obě hry se staly součástí klasického repertoáru a patři k hojně uváděným kusům mnoha českých divadel i dnes.

Hrdinou příběhu je člen divadelního spolku Josef, který se rozhodne léčit si své pocuchané nervy tím, že nastoupí coby sluha do jedné zdánlivě klidné domácnosti doktora a jeho ženy. Že to nebyl zrovna dobrý nápad se přesvědčí záhy. V domácnosti, díky jejím členům vypukne opravdový blázinec.

„Hra měla premiéru letos 25. listopadu v Praze. V hlavní roli Josefa se publiku představí třebíčský rodák Oldřich Navrátil,“ prozradila programová vedoucí Ivana Řídka. „V režii Milana Schejbala se diváci mohou těšit i na Jaroslavu Obermaierovou, Kamilu Špráchlovou, Julii Jurištovou, Libora Jeníka a Mário Kubce,“ dodala Řídká. Představení doplněná o známé staropražské písničky a kuplety začínají v divadle Pasáž 10. prosince v 17 a ve 20 hodin. Zbylé vstupenky lze zakoupit v pokladně Národního domu nebo v Informačním centru na Karlově náměstí.