Pátek 24. září

Třebíč

V. Gastrotéka
Hudební klub B, od 21 hodin
Další Gastrotéka je připravena na páteční večer v třebíčském Hudebním klubu B. K tanci zahraje DJ LK. V průběhu večera si odbude svoji premiéru kapela Fragment se Anetou.

Kožichovice

Stezka odvahy
Kožichovice, v 19 hodin
Jen otrlým je určena stezka odvahy, která se koná dnes v Kožichovicích. Připraveno je hned několik strašidel, která budou po zhruba kilometrové trase rozeseta. Chybět nebude pavouci, hadi ani oběšenec. Start je v 19 hodin ve školské zahradě.

Sádek

Svatováclavské hody
Vinohradnictví Sádek, od 24. do 28. září
Tradiční oslavy svátku svatého Václava odstartují v prostorách Vinařského centra Sádek už dnes. Kromě vepřových specialit, vína a burčáku bude o víkendu od 13 hodin hrát živá hudba.

Třebíč

Vzpomínka na Oldřicha Mikuláška
Městská knihovna, v 17 hodin
Vzpomínkový podvečer na básníka Oldřicha Mikuláška proběhne dnes v hudebním oddělení Městské knihovny Třebíč. Vzpomínat bude manželka Věra Mikulášková. Vstupné je dobrovolné.


Sobota 25. září

Dukovany

Hospodářská výstava
Chovatelský areál, od 25. do 26. září
Místní chovatelé představí drobné hospodářské zvířectva na výstavě v Dukovanech. Otevřena bude v sobotu od 13 do 18 hodin, v neděli pak mezi 8. a 16. hodinou.

Třebíč

Přednáška
Adventní dům, od 14 hodin
Zajímavá přednáška je připravena na sobotní odpoledne v Adventním domě v Jungmannově ulici, v sídle třebíčského Klubu zdraví. O Desateru předsudků o homosexualitě bude přednášet ThB. Jan Majer.

Pochod za opečeným buřtem
Areál v ulici Fr. Hrubína, od 14 do 15 hodin
Tradiční pochod za opečeným buřtem bude tentokrát ve stylu Divokého západu. Pětikilometrovou procházku okolím Třebíče oživí spousta her a soutěží nejen pro děti, ale i celé rodiny. Kovbojské kostýmy jsou vítány, startovné činí pro dospělé 20, děti zaplatí 10 korun.

Vícenice

Žehnání symbolů
Vícenice, od 13 hodin
Slavnostní žehnání symbolů Vícenic zahájí ve 13 hodin průvod obyvatel obcí. O čtvrt hodiny později proběhne v parku u křížku mše svatá. Od 14.30 si budou moci návštěvníci a hosté prohlednout hasičskou klubovnu i nově otevřený víceúčelový sklad. Slavnost bude zakončena taneční zábavou, která v sále tamního úřadu začíná ve 20 hodin.

Ocmanice

Ocmanická „8“
Ocmanice, od 13 hodin
Už v pořadí V. ročník Ocmanické „8“, soutěže v požárním útoku mužů a žen proběhne v sobotu v Ocmanicích. Na vítězné družstvo čeká sud piva.

Vranín

Výlov
Vranín, od 8.30 hodin
Tradiční výlov vranínského rybníka je naplánován na tuto sobotu. První zátah bude probíhat kolem 8.30 hodin. Kromě prodeje ryb je připraveno i bohaté občerstvení. Chybět nebude živá hudba a k vidění bude Freestyle Football.

Opatov

Den opatovských památných stromů
Opatov, od 9 hodin
Nejen široké veřejnosti, ale především rodinám s dětmi je určena akce nazvaná Den opatovských chráněných stromů. Jejím cílem je oprava suché kamenné zídky a úklid okolo studánky u kaple svaté Anny , úprava aleje a probírka náletů v jejím okolí. Pro účastníky je občerstvení zajištěno, Akci organizuje Český svaz ochránců přírody, základní organizace Kněžice.

Jinošov

Folklórní odpoledne
Obecní úřad, v 15 hodin
V pořadí 5. folklórní odpoledne proběhne v sobotu odpoledne v sále Obecního úřadu v Jinošově. Příjemné odpoledne zpestří ochutnávka vín. Od 16 hodin zahraje houslová muzika Bítešanu pod vedením Milana Vlčka.

Náměšť nad Oslavou

Fichtel cup enduro 2010
Start Masarykovo náměstí, od 7 hodin
Fichtel cup bude v sobotu probíhat v okolí Náměště. Připraveno je pět kategorií z toho dvě veteránů. Přejímka soutěžních strojů bude probíhat od 7 do 9.15 hodin na Masarykově náměstí. Start prvního závodníka na trať dlouhou 49 kilometrů je naplánován na 10. hodinu. Součástí závodu jsou dvě rychlostní zkoušky, které budou probíhat v Jedově a Čikově.

Jemnice

Oslavy 550. let františkánského kláštera
Kostel svatého Víta, od 10 hodin
Oslavy 550 let františkánského kláštera zahájí slavnostní setkání v městském kostele svatého Víta, při němž dojde i ke slavnostnímu křtu nové knihy,jež uceleně mapuje nejen historii královského města, ale i tradice, pověsti, přírodní krásy a spoustu dalších zajímavostí. Od 14 hodin je tamním kulturním domě připraveno vystoupení Komorního sboru při tamní základní škole. Jako host programu vystoupí pěvecký sbor z Dačic.


Neděle 26. září

Rudíkov

Pohárová soutěž
Za Pokloňkem, od 10 hodin
Závěrečný závod Okresní ligy mládeže pro tuto sezonu se uskuteční v neděli v Rudíkově. Start soutěže v požárním útoku je v 10 hodin.

Budišov

11. dýňobraní
Pod hrázkou, od 14 hodin
Zajímavá a nápaditá výstava dýní a různých výtvarných a kompozic z nich budou k vidění v neděli odpoledne v Budišově. Výstava bude probíhat v areálu Pod hrázkou od 14 hodin. Organizátorky Budišovské ženy si i na letošní 11. ročník připravili překvapení v podobě zábavného pořadu, tentokrát s podtitulem I v Budišově máme talent.