„Odpolední program nabídne purimovou veselici s přehlídkou karnevalových masek, tanec a povídání o vzniku svátku Purim," řekla Dagmar Juráňová z pořádajícího městského kulturního střediska.

„Lidé budou moci mimo jiné ochutnat tradiční sladkosti - Hamanovy uši a dozví se o výrobě košer vína," řekla Juráňová. Návštěvníci také vyslechnou příběh o odvážné královně Ester, hodném Mordechajovi a zlém vezírovi Hamanovi. Dospělí budou moci ochutnat košer víno, děti košer mok. V programu mimo jiné vystoupí cimbálová muzika Capella z Kozojídek se židovskými písněmi a taneční soubor Yocheved.

Purim je považován za nejveselejší židovský svátek. Podle starověké tradice je pro Židy na celém světě připomínkou jejich záchrany z intrik zlého vezíra Hamana v Perské říši díky odvaze Ester, perské královny izraelského původu. Zvykem je veřejné předčítání knihy Ester, svátek je také příležitostí k výměně dárků mezi příbuznými a k obdarování chudých. Slaví se karnevaly s maskami, sladkostmi, ovocem a vínem. Každý dospělý by měl na Purim vypít vína více než obvykle.

Třebíčská židovská čtvrť je součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Na prestižní seznam byla zapsána spolu s třebíčskou bazilikou svatého Prokopa v roce 2003. Židovská komunita už ve městě nežije. Každoročně se v něm ale pořádá festival židovské kultury Šamajim nebo akce Oživené židovské město.